Här gör Herreys comeback i Melodifestivalen – med Sean Banan

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Bröderna Herrey och Sean Banan.

Många undrade var mellanakten tog vägen i Melodifestivalens första deltävling. De tittare som saknade den traditionsenliga showen kan vara lugna, för på lördag är den tillbaka i form av en storslagen födelsedagsfest – under ledning av Sean Banan.

Premiären av Melodifestivalen 2014 hade det mesta. Den hade ett tal till nationen och den hade till och med ett flöjtbål, men den hade inte en mellanakt i traditionell mening. Det var ett medvetet val från SVT:s sida, som vill att varje program ska få sin unika prägel.

– Vi ville ha ett nytt tilltal, en ny ton och att det skulle skaka om där hemma. Underhållning är trevligt, men det är ju humor som delar tyckandet på ett radikalt sätt. Vi ville låta Nour och Anders vara det dem är, komiker, och inte göra om dem till något annat. Men från och med nu börjar vi smyga in nya små överraskningar varje vecka, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

Mellanakten blir en födelsedagsfest

Och på lördag överraskar SVT med en hejdundrande födelsedagsfest för två jubilarer. Då är det nämligen 40 respektive 30 år sedan som två av Melodifestivalens viktigaste händelser ägde rum.

– När Abba vann i engelska Brighton 1974 startade något som fortfarande lever kvar. Abba är ännu är ett av världens största band. Det tog exakt tio år tills bröderna Herreys dansade hem nästa stora framgång med ”Diggiloo Diggiley”. Dessa jämna födelsedagar vill vi fira stort! säger Henrik Johnsson, innehållsproducent för Melodifestivalen 2014.

Det är även ett väl genomtänkt beslut att förlägga födelsedagskalaset till just Linköping, då staden spelar en nyckelroll i Melodifestivalens historia.

– På lördag är det med en dags marginal som Abba vann och dessutom var det just i Linköping som Björn och Benny möttes för första gången, berättar Henrik Johnsson.

Sean Banan hyllar bröderna Herreys

Den som har bjudits in att hålla i själva hurrandet för bröderna i guldskor är Sean Banan.

– Vi vill sammanföra de historiska insatserna med vår nutid. Vi kommer hylla Waterloo på sitt sätt och bröderna Herrey med dagens största stjärna, nämligen den som får folkhemmet att sjunga – Sean Banan, säger Henrik Johnsson.

Därför gör nu Sean Banan comeback i Melodifestivalen med en egen tolkning av ”Diggilo, Diggiley” och han får sällskap på scen av Herreys.

– Det är en hyllning till dem för att det är en svensk klassiker, och vad är inte mer svensk klassiker än Sean Banan? Så då tänkte jag, varför inte göra en soppa ihop med hela det där? säger Sean Banan och fortsätter:

– Hur själva numret ser ut kan jag inte säga, för då måste jag bananifiera dig.

Ett småväxt nummer

Där Sean Banan är något förtegen kan svt.se/melodifestivalen avslöja desto mer om lördagens mellanakt:

– Sean Banan hyllar Herreys med en egen tolkning, där han berättar hur han som liten banan var ensam om att vilja dansa. Alla var bananofober. Men så en dag såg han Herreys på tv och förstod att det finns fler sång- och dansmän. Dansen inspirerar och förenar, berättar Henrik Johnsson.

Det finns dock tre små ord som Sean Banan gärna delar med sig av för att sätta en förväntan på lördagens mellanakt.

– Det är småväxt, nytt och blandat, säger han finurligt.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest