Inga stolar på parkett – så ska Malmö Arena bli en festplats under Eurovision

Bild på Loreen från Eurovision
Tusentalet journalister följde presskonferensen i Baku direkt efter sändningen. Nu är det svenska folkets tur.

Atmosfären på Eurovision Song Contest kommer att skilja sig från tidigare år – stolarna försvinner från hela parkett.

Rörligheten och festen kommer att få ett helt nytt inslag under Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. För första gången i tävlingens historia kommer stolarna vara borta på hela parkett.

– Fansen gör festen. De är en stor del av showen och ska äga parketten. För att maximera upplevelsen och för att de ska komma närmare scenen tar vi bort stolarna på parkett, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest Malmö 2013.

Sedan det blev klart att tävlingen avgörs i Malmö Arena har fans befarat att alla som vill inte ska få se finalshowen på plats. Tack vare att stolarna tas bort ökar publikkapaciteten.

– Vår ingång har varit att fokusera mer på artisterna och fansen så att de ska komma närmare varandra. Det ska bli en europeisk folkfest runt scenen, och vi har planerat in ståplats och scendesign för att det ska bli närhet och fest, säger Martin Österdahl.

Fanklubbarna får köpa först

Fans anslutna till det internationella fanklubbsnätverket OGAE har en egen biljettkvot och har i år förtur till biljetterna på parkett under en vecka. För medlemmar i svenska Melodifestivalklubben stänger bokningen redan lördagen den 25 november.

– Nu blir fansen en större del av programmet. Deras entusiasm och engagemang är en viktig del av känslan i arenan och för hela tv-programmet, säger Martin Österdahl.

För de fans som vill sitta ner finns också en zon med sittplatser på första raden på läktarplats. Fördelningen av biljettpaketen inom alla fyra zoner görs på rekommendation av OGAE International.

Den som inte är medlem i en OGAE-klubb kan från och med måndag köpa biljett till läktarplats och köpa eventuella återstående biljetter på parkett efter en vecka. Detta är den första vågen av biljetter som säljs till Eurovision Song Contest 2013. När det är klart hur mycket plats kameror, kranar och scenografi tar kommer fler biljetter att släppas.

Eurovision Song Contest 2013 avgörs i Malmö Arena tisdagen den 14 maj (semifinal 1), torsdagen den 16 maj (semifinal 2) och lördagen den 18 maj (final). Programmet sänds klockan 21.00. Värd för sändningen är SVT.

Ståplats: Så funkar det

• Fansen är indelade i fyra zoner som de olika nationella klubbarna har delat upp sig mellan.

• Varje fan kan köpa ett paket om sex biljetter för 2 975 kr (cirka 345 euro). Detta paket innehåller biljetter till de tre kvällsgenrepen samt till de tre direktsändningarna.

• OGAE-medlemmarna får information om hur de ska köpa sina paket från sina nationella OGAE-ordförande. Den svenska OGAE-klubben är Melodifestivalklubben.

• Fansen har exklusiv tillgång till biljetterna på parkett under en vecka den 26/11–3/12. Efter den 3/12 släpps biljetterna på parkett till allmänheten.

Artikeln uppdaterad.