Inget tekniskt fel vid avslöjandet av resultatet i Melodifestivalen 2017

På lördagen leder de tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017 – och Clara står för veckans mellanakt...

När det var dags att presentera resultatet efter kvällens framträdanden sade programledaren David Lindgren att det skett ett tekniskt fel och pratade för att fördriva tiden. Men det var inget tekniskt fel som hade inträffat – skälet var att omröstningen var väldigt jämn.

Anledningen till den fördröjda väntetiden var att röstresultatet inte hade hunnit verifierats än. Det berättar tävlingsproducenten Christer Björkman.

Vid telefonomröstningar som rings eller sms:as in läggs rösterna på kö och det kan ta ett tag innan de räknas in i omröstningen. När resultatet är tydligt och det är stora skillnader i bidragsrösterna brukar köbildningen inte ha någon betydelse, men när omröstningen är jämn behöver man vänta in de sista rösterna.

– Vi måste vara säkra på att alla röster är inkomna, att kön är slut. Så länge det tickar in röster måste man vänta in det, säger Christer Björkman.

I det här fallet var omröstningen mycket jämn mellan två eller fler av bidragen, avslöjar han. Då kan ett hundratal röster förändra resultatet.

Det kan hända att kön för vissa av bidragen är längre, och då måste man vänta in alla röster för att få ett korrekt resultat.

– Men det var absolut inte ett tekniskt fel, och det är okej att säga som det är: vi väntar på ett verifierat resultat. Det är bara bra tv, säger Christer Björkman.