Intervju: Owe Thörnqvist svarar på folkets frågor inför Melodifestivalen 2017

Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist tävlar i Melodifestivalen 2017 med Boogieman Blues. Här berättar Owe Thörnqvist mer – och svarar på frågor som webbens besökare själva skickat in.

Du är överlägset äldsta artisten i Melodifestivalen någonsin, vad tror du utmaningarna blir att delta i Melodifestivalen vid hög ålder?

– Jag tror så här: Någon lade ironiskt in att det här skulle vara ett desperat försök att placera sig i Guinness rekordbok, Jag svarade med: Gammal man blir populär, se på snubben som står här, han får stå sitt eget kast, om han pallar hundra bast, men den som slår Guinness rekord, lär få lyxig äldrevård.

Hur van är du vid att uppträda med öronsnäckor och med tajt kameraschema?

– Jag är van vid att uppträda med doa-snäckor mest. Men det kommer väl med åren. Är det obligatoriskt att man ska ha det? Jag kan testa så klart.

Varför vill du vara med i Melodifestivalen?

– Jag vill lyfta upp min låtskatt till allmän egendom en gång till. Jag var ju poppis på 60-talet men for utomlands och odlade apelsiner. Nu fick jag ett erbjudande jag inte kunde motstå och gick på det! Jag var på Sommarkrysset och fick påtryckningar från Henric von Zweigbergk. Han mejlade mig. När är deadline? Undrade jag. Sedan skrev jag en hit och skickade in.

Hasse Andersson fick ju en fantastisk upplevelse när han var med 2015, har det inspirerat dig på något sätt inför det här?

– Ja, han har nämligen sagt det själv. Vi är med i samma golfsällskap, TEO, ”Tips-Extra Open”. Hasse har erkänt att han började sin karriär med att imitera mig. Han sade att jag skulle vara med på den här resan. ”Du får ett entourage, du blir både påklädd och avklädd och pudrad här och där.” Jaså, sade jag?

Hur kommer det sig att du inte har ställt upp som artist tidigare?

– Jag trodde att det var en renodlad Melodifestival och att den som skrivit sin låt lämnade fram sitt opus och så skulle det framföras av någon annan. Jag skrev till Monica Zetterlund med flera. Nu är det ju en musikindustri av sällan skådade mått, så det är bara att hänga med.

Vad vill du säga med din låt, vad är poängen i budskapet?

– Mycket! Allt handlar om varmkorv och hur illa det kan gå. Det var Sveriges första rockvideo, och nu alluderar jag på den. Man kan titta på en här låten och se hur man kan hävda sig genom att sälja gummisnoddar och ha en låda på magen så att man så småningom slipper ha en låda på magen!