Isa Tengblad i svenska juryn – de avgör halva Eurovision 2015

Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Isa med Don't Stop.

Isa Tengblad tar plats i den svenska jurygruppen till Eurovision Song Contest. Tillsammans med en stjärnspäckad grupp kommer 17-åringen att avgöra halva det svenska resultatet.

När Mariette Hansson läser upp de svenska poängen inför nära 200 miljoner tittare om några veckor har svenska folket bestämt halva resultatet. Den andra halvan avgörs av den fem personer starka svenska jurygruppen.

”En jury vi kan vara stolta över”

Sveriges jury utgörs av Filip Adamo, Lina Hedlund, Henrik Johnsson, Rennie Mirro och Isa Tengblad.

– Det är en kunnig och förhållandevis ung jury. En jury vi kan vara stolta över. De är kunniga inom det här forumet, men inom olika områden. Jag tror att de kommer att ha lätt att definiera vad som är en bra hit, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef.

Viktigt med ung röst

En av medlemmarna i den svenska jurygruppen är Isa Tengblad, som blir en av de historiskt yngsta medlemmarna. Isa gjorde succé i Melodifestivalen 2015 och blev finalsjua med ”Don't Stop”.

– Jag tycker att det ska finnas inslag av yngre i alla jurygrupper. När vi satte ihop juryn tyckte vi att det var viktigt att ha en ung röst. Sedan räcker erfarenhet och kunskap också väldigt långt, säger Christer Björkman.

Åldersproblem

I jurygrupperna runt om i Europa finns bara sammanlagt två tonåringar, där Isa Tengblad är den ena. 17 jurymedlemmar är 60 år eller mer. Där ser Christer Björkman ett problem.

– I de nedre åldrarna tror jag inte att det är avgörande att vara tonåring. Bara för att man har fyllt 20 tappar man inte möjligheten att definiera en hit. Om det finns ett problem är det snarare uppåt.

”Jag är snart där själv”

Det är i den ojämna fördelningen som problemet ligger, enligt Christer Björkman.

– Jag säger bara att det kan vara ett problem om en så stor procentuell andel är över 60. Det ska vara en jämn spridning, och det blir en obalans om 17 stycken är över 60 och 2 är under 20. Det är inga problem i sig att vara över 60, jag är snart där själv.

Strikta regler

De olika ländernas jurygrupper ser generalrepetitionen av programmet dagen före sändning och skickar därefter in sina röster. Jurymedlemmarna får uppdraget att bedöma röstkapacitet, scenframträdande, låtens komposition och originalitet och det övergripande intrycket av bidraget.

Regelverket för hur jurygrupperna fungerar har skärps på senare år. Varje jurygrupp övervakas av en kontrollant, och organiserande EBU:s egna kontrollanter förbehåller sig rätten att göra oanmälda besök. EBU och organisationens kontrollanter utvärderar sedan jurygruppernas röster. Om resultatet från en jurygrupp uppvisar oregelbundenheter som väcker stark misstanke om fusk förbehåller sig EBU rätten att stryka landets juryresultat.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest