Iveta från Armenien med känsliga flaggan i Eurovision 2016 – kan vara regelbrott

En av de mest politiskt laddade flaggorna – mitt i Eurovision Song Contest. Nu utreds den armeniska delegationen för regelbrott.

Iveta Mukuchyan från Armenien gick till final med bidraget "LoveWave". Men i greenroom under sändningen viftade hon med flaggan från Nagorno-Karabach, något som uppmärksammades tidigt av Aftonbladet.

Regionen är mycket omstidd och har varit en källa till blodiga konflikter med grannlandet Azerbajdzjan, ett land som också gick till final på tisdagen. Så sent som för några månader sedan utbröt nya oroligheter.

Artisten: ”Vill sprida fred”

På presskonferensen efter sändningen ställde Aftonbladets utsända frågan om varför Iveta från Armenien viftade med en av de mest politiskt laddade flaggorna som finns.

– Tack för frågan, jag väntade mig den. Man får inte glömma att jag representerar mitt land med mitt hjärta. Mina tankar är hos mitt moderland. Jag vill sprida fred i våra gränser, det var därför jag skrev låten jag deltar med. Det här är något som pågår i mig, jag bor i Tyskland och är internationell, och jag vill bara ha fred. Det var därför jag viftade med flaggan, svarade artisten.

”Kan vara ett regelbrott”

Men nu utreder EBU frågan som ett möjligt regelbrott. Eurovision Song Contest fick den 6 maj en uppdaterad flaggpolicy som slår fast att många olika flaggor tillåts i arenan, "så länge publiken respekterar att Eurovision Song Contest är icke-politiskt".

– Det kan vara ett regelbrott om flaggan användes för att göra ett politiskt ställningstagande. Vi kommer att prata med delegationen och se vad de säger. Sedan tar vi det därifrån, i morgon, säger tävlingens evenemangschef Sietse Bakker till Aftonbladet.

– Nagorno-Karabach är ett mycket spänt konfliktområde och har varit så i många år. Det gör regionens flagga till en väldigt stark symbol.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest