Joacim Cans hyllar sin skygge inspirationskälla

Magnus Johansson

Joacim Cans har skrivit sitt Melodifestivalbidrag "Annelie" som en homage till musikern Magnus Johansson.

Musikern Magnus Johansson slog igenom 1990 med låten "Vakna nu Annelie" och fick samma år en grammis för "Bästa nykomling".

En tidig Van Morrison och Neil Young

– Han är den svenska artist som rört runt om mest i min gryta när jag växte upp. Och hans debutplatta är för mig en av de starkaste plattorna som någonsin har gjorts. Jag jämför hans uttryck med tidig Van Morrison och Neil Young, säger Joacim Cans.

Har inte träffats

Joacim Cans har skrivit bidraget "Annelie" som en homage till Magnus Johansson och hans låt "Vakna nu Annelie".

– Magnus vet om att det är en hyllning, men vi har inte träffats, bara haft mejlkontakt.  Det sändes nyligen ett tv-program (Sverige!, reds anm.) om honom som jag var med i.

Är han skygg?

– Ja, och det var nog skyggheten som gjorde att han aldrig riktigt slog igenom. Han gjorde sällan intervjuer eller livespelningar – ingenting. När han kom på det, vid tredje plattan, så var det för sent. Då hade intresset svalnat. Hade han kommit på det vid första plattan istället så tror jag att han hade kunnat bli hur stor som helst.

Joacim fortsätter:

– Jag känner att jag vill ta vid där han lämnade. Jag tror att han hade så mycket kvar att ge och det här är min tolkning och version av vad han hade kunnat göra.

Magnus Johansson om hyllningen

I tv-sprogrammet Sverige! intervjuas musikern Magnus Johansson angående Joacim Cans hyllning.

– När jag fick höra om Joacims hyllning kändes det märkligt, surrealistiskt och väldigt roligt. Det ska bli kul att höra vem Annelie är i hans låt. I min låt är det ju min fru, berättar Magnus Johansson i en intervju ur tv-programmet Sverige!.

Vill gå tillbaka till ärlighet och äkthet

–  Det här är jag till 100 procent. Det finns en saknad och en tomhet inom svensk musik och jag hoppas kunna fylla den. Och det handlar mycket om att man går tillbaka till det ärliga och det äkta, säger Joacim Cans.

"Investerar nästan hus och hem"

Ungefär 18 man medverkar på Joacim Cans kommande skiva, och då är inte blåssektionen pålagd än.

– Det är ju inga produktioner som görs på det sättet idag. Så även skivan blir ju ”på riktigt”. Jag investerar nästan hus och hem i den här skivan för att jag tror på den så mycket. Och för att jag vill att det ska vara äkta.

Det vi kommer få se på lördag har vi inte sett hos dig tidigare?

– Gud nej. Jag har ett lägre register som gör sig bra i den här typen av musik. Jag vet inte vad folk förväntar sig men jag tror att de blir överraskade.

Repar parallellt inför musikalpremiär

Parallellt med Melodifestivalen repar Joacim Cans för fullt inför musikalen Rock of Ages som har premiär senare i februari.

– Jag har satt alla repliker, entréer och låtar. Så nu gäller det bara att pussla ihop det, och det görs av de andra medan jag är här. Så jag har läxa med mig. När folk sitter och partajar så går jag och gör läxan.