Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)

Jon Henrik Fjällgren.

Han har redan framträtt för kungen och drottningen. Nu tar Jon Henrik Fjällgren ton inför hela svenska folket i Melodifestivalen 2015.

Jon Henrik föddes i Cali i Colombia och hette då Montoya. Första månaderna i hans liv spenderades i en indianby innan han hamnade på ett barnhem. När han var sex månader adopterades han av en samisk familj. Han växte sedan upp i en renskötarfamilj i Mittådalens sameby och arbetar idag som renskötare.

Som 14-åring gjorde Jon Henrik sitt första framträdande i Funäsdalens kyrka där kungen och drottningen närvarade. Första skivan gjorde han som 16-åring, men debutalbumet Goeksegh släpptes först 2014 då han vann Talang Sverige 2014.

Den låt, ”Daniels jojk”, han uppträdde med i Talang blev en stor succé och har nu även nått USA där den uppmärksammats av sajten San Francisco Globe. Det som främst utmärker sig i Jon Henriks artisteri är att han jojkar i sina låtar.

Jon Henrik debuterar i Melodifestivalen. Men det var inte självklart att han skulle vara med.

– Det är många vänner och bekanta som har tyckt att jag ska testa att vara med. Det är inget som jag tänkt på själv, men jag har fått mycket uppbackning för att prova. Så nu står jag här och testar det, säger han.

Hur tror du Europa skulle motta din låt?

– Jag tror att de skulle ta emot den positivt. Det är många som är öppna för urbefolkningsmusik, så jag tror att det skulle gå bra. Lite annorlunda musik.

Fakta: Jon Henrik Fjällgren

Född: Den 26 april 1987 i Cali, Colombia.
Bosatt: Mittådalens sameby, Härjedalen.
Uppväxt:
Melodifestivalrutin: Debutant.
Övrigt: Jon Henrik förklarar jojk inför sitt framträdande i Allsång på Skansen 2014: ”Det finns nog ingen som inte varit arg, skrattat eller gråtit, och allt det är jojk. Det är många som brukar säga att det finns inga ord för vad jag känner nu, för det är så mycket sorg. Och då blir det musik utan ord i stället. Jag kan inte beskriva det, utan bara jojka det.”

Läs mer

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest