Josefine Sundström kommenterar Eurovision

Josefine Sundström är Sveriges kommentator i Eurovision 2013.
Josefine Sundström är Sveriges kommentator i Eurovision 2013.

SVT kan i dag avslöja att Josefine Sundström fått uppdraget att vara kommentator under Eurovision Song Contest i Malmö. "Jag är så glad att jag fick det här jobbet", säger hon.

Josefine Sundström får uppdraget som kommentator under Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. I denna nyckelroll har hon bland annat i uppgift att ge information inför varje bidrag, och att ge information om hur Sverige röstar. Dessutom ska hon vara beredd att informera om det skulle hända något oförutsett i direktsändningen.

– Jag är så glad att jag fick det här jobbet, för jag vet att jag fått ett stort förtroende från SVT, och sedan är det ju fantastiskt att få vara med på ett hörn när Eurovision anordnas, säger hon.

Första ensamma kommentatorn sedan 2006

Det är första gången sedan 2006 som någon kommenterar Eurovision ensam. Men för Josefine är det ingen match att köra solo.

– Jag har aldrig varit kommentator tillsammans med någon, men däremot har jag jobbat som kommentator ensam. Så jag tror inte att mitt arbetssätt blir annorlunda ur det hänseendet. Däremot blir det skillnad när Eurovision är i Sverige. Det är ju svenska Petra Mede som är programledare, så vi vill ju naturligtvis se och höra henne. Så en stor skillnad från andra Eurovisionsändningar är att jag inte kommer att "prata över" Petra, utan vara lite tystare än vad kommentatorerna brukar vara.

Vilken ton och stil kommer du att ha när du kommenterar?

– De som hör mig på Sveriges Radios P4 Radio Stockholm kommer kanske att känna igen min ton. Mitt jobb är att komplettera Petra under sändningen och guida tittarna genom vad som gäller för just Sverige.

Tidigare i vår har vi sett dig i Melodifestivalens Eftersnack. Hur var det jobbet?

– Jag tycker ju väldigt mycket om att jobba med webb-tv. Där är friare ramar vilket passar mig. Jag tycker att programledaruppdraget för Eftersnack var det absolut roligaste jobbet under Melodifestivalen. Det är roligt att få jobba med glada människor och det blev ju en hel del glädje i mitt program. Hela Melodifestivalen är en så stor apparat och att få vara ett kugghjul i den är för mig givande. Eurovision är ännu större. Och vem vet när vi i Sverige får anordna den igen?

"Gedigen erfarenhet"

Bakom valet av Josefine Sundström står bland andra Maria Ilstedt, projektledare för den svenska Eurovision-sändningen. Hon känner sig mycket trygg med kommentatorn.

– Josefine har gedigen erfarenhet av Melodifestivalen och Eurovision. Hon har varit programledare och artist i Melodifestivalen, och dessutom var hon ju programledare i Melodifestivalens Eftersnack det här året. Hon är kunnig och en duktig journalist, så det känns jättebra, säger hon.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest