Få mer av Eurovision – se presskonferenserna live

Jovan Radomir och Catarina Rolfsdotter-Jansson modererar presskonferenserna för Eurovision Song Contest 2016.
Jovan Radomir och Catarina Rolfsdotter-Jansson modererar presskonferenserna för Eurovision Song Contest 2016.

Nu kan du maxa Eurovisionupplevelsen – se presskonferenser live här på svt.se/eurovision. ”Det är ett fantastiskt roligt forum, där man får möjlighet att möta artister och journalister från Europa och världen”, säger Jovan Radomir som modererar presskonferenserna tillsammans med Catarina Rolfsdotter-Jansson.

Under Eurovisionveckorna träffar artisterna press och fans under regelbundna presskonferenser. Från och med tisdagen den 3 maj kan du se sju av dem live här på svt.se/eurovision.

Modererar gör Catarina Rolfsdotter-Jansson och Jovan Radomir, vars uppgifter är att vara länken mellan journalisterna och artisterna samt skapa en skön stämning där alla närvarande får största möjliga utbyte av träffarna.

– Vi finns på scen för att skapa en trygg och vänlig atmosfär och för att hålla ordning, vilket brukar behövas vid speciellt semi- och finalpresskonferenserna, säger rutinerade Catarina Rolfsdotter-Jansson, som modererade hela 48 presskonferenser under Eurovision i Malmö.

Ska ge en bra bild av artisten

Moderatorerna inleder varje presskonferens med ett par frågor och fördelar därefter ordet mellan journalisterna. Det gäller att vara väl förberedd, så att mötet blir så givande som möjligt.

– Vi läser på om artisterna och deras historik i dessa sammanhang. Jag tror att det även är viktigt att känna av dagsformen, ha koll på deras repetitioner och vistelse i Stockholm i stort för att kunna få en bra bild av artisten och människan på podiet, säger Jovan Radomir.

Catarina Rolfsdotter-Jansson lägger till:

– Det gäller även att tänka sig igenom olika scenarier och repetera en presskonferens, men även plocka fram ett tiotal olika outfits och gå till frisören, säger hon med ett leende.

Hur skulle ni vilja beskriva er relation till Eurovision Song Contest?

– Jag älskar musik och har själv spelat och sjungit i band när jag var tonåring. Eurovision har alltid funnits med som en fantastisk fest att se fram emot.  Dessutom skapar evenemanget ett gemensamt kitt i Europa med fokus på glädje och umgänge. Det är fantastiskt att få vara med i detta sammanhang! säger Catarina Rolfsdotter-Jansson.

– Jag har arbetat på fem olika ESC och lärt känna dynamiken och hur rörelsen växt väldigt snabbt. Det handlar verkligen om ”Come together” – som är årets slogan. ​Media och artister möts under väldigt avslappnade former och ofta blir alla en enda stor familj, vilket man kanske inte ser lika ofta inom andra sammanhang. Folkfest är ett kanske lite slitet uttryck, men här stäm​mer den beskrivningen perfekt, säger Jovan Radomir.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest