Jurygrupperna i finalen av Melodifestivalen 2013

Bild på Sean Banan.
Sean Banan.

Resultatet i deltävlingarna avgörst till hundra procent av tittarna. Men i finalen går alltså hälften av folkets makt till internationella jurygrupper. Här avslöjas det vilka länder de kommer från vid finalen av Melodifestivalen 2013 i Friends Arena.

Under deltävlingarna har tittarnas telefonröster avgjort hela resultatet. När finalen ska avgöras i Friends Arena den 9 mars tillkommer de elva internationella jurygrupperna.

I år kommer jurygrupperna från följande länder:

 • Cypern
 • Frankrike
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Kroatien
 • Malta
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Ukraina

– Länderna är valda utifrån att de representerar olika delar av Europa, det är öst, lite syd, lite norden. De ska ge oss en uppfattning om vad Europa tycker om våra bidrag innan vi själva bestämmer oss för vad vi ska skicka, berätta Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2013.

– Det är tredje året vi gör på det här sättet och resultaten (i Eurovision Song Contest) vi fått tidigare är ju trea och etta, och vi hoppas att det ska fortsätta med en ny framgång tack vare de här länderna.

Röstningen i finalen

I finalen delas hälften av poängen ut av elva internationella jurygrupper och den andra hälften står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning.

Internationella juryn
De internationella jurygrupperna delar ut 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till de sju bidrag som de anser är bäst, medan de sista tre får 0 poäng. De utländska jurygrupperna kommer att dela ut poäng enligt samma poängskala som föregående år – varje jurygrupp lämnar sina röster i ordningen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 11 x 43 = 473 poäng.

Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortsätter telefon- och sms-röstningen. Den avslutas omkring fem minuter senare.

Folkets röst delas ut procentuellt
Resterande poäng står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning. Sammanlagt har jurygrupperna och tittarna 473 poäng var att dela ut. Precis som förra året fördelades tittarrösterna procentuellt – ett bidrag som får 10 procent av telerösterna får också 10 procent av de totalt 473 poängen. Hur tittarnas röster räknas om till poäng kan du läsa här.

Det bidrag med högst totalpoäng från juryn och tittarna vinner tävlingen. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng vinner den med flest antal tittarpoäng.

Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng så vinner den med flest antal faktiska röster. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng och samma antal faktiska röster vinner den med flest 12 poängare från jurygrupperna. Om samma antal 12 poängare så räknas 10 poängare osv.