Conchita Wurst om vinsten: ”Vi är ostoppbara”

Österrikes Conchita Wurst vinner Eurovision Song Contest 2014

Storfavoriten höll – Österrikes Conchita Wurst tog hem hela tävlingen.

Med 290 poäng och flera stycken tolvor, en av dem från Sverige, står Conchita Wurst som vinnare i Eurovision Song Contest 2014.

Rörd till tårar tog hon emot vinnarpokalen på scenen innan hon framförde sitt bidrag ”Rise Like A Phoenix” en gång till.

En framtid med fred och frihet

– Den här kvällen är dedikerad till alla som tror på en framtid med fred och frihet. Vi är ostoppbara, hälsade hon från scenen och lyfte en knuten näve till skyn i en segerviss gest.

Men det var knappt hon kunde tro sina öron när resultatet stod klart.

– Jag är så lycklig och tacksam. Jag är mållös, berättar en tagen Eurovision-vinnare på den efterföljande presskonferensen.

Sanna Nielsen trea

Sanna Nielsen, också hon favorittippad, tog emot stort jubel under sitt framträdande. Hennes resa i Eurovision slutade med en tredjeplats.

– Yes! Brons! Det känns så jävla bra, säger Sanna Nielsen till svt.se/eurovision strax efter tv-sändningens slut.

Vinsten betyder mer än seger för Österrike

Resultatet betydde alltså inte bara en seger för Österrike enligt Conchita Wurst, utan även för en större tolerans och acceptans medmänniskor emellan. På presskonferensen utvecklar hon sitt resonemang:

– Jag drömmer om en värld där vi inte måste prata om onödiga saker som sexualitet, var du är ifrån, vem du älskar. Och jag kände verkligen i kväll att Europa är en enhet full av respekt och tolerans. I slutänden så är vi alla en och samma, även om det är klyschigt.

Conchita Wurst symbol för artistisk frihet

Conchita Wurst, född Tom Neuwirth den 6 november 1988, uppträdde som sitt alter ego första gång 2011 och har sedan dess stått som symbol för tolerans och artistisk frihet i Österrike.

Med sin karaktär Conchita Wurst ville Tom Neuwirth i Eurovision Song Contest 2014 visa att man ska få se ut hur man vill, och leva sitt liv precis hur man vill, samt att alla är vackra precis som de är.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest