Så har handväskan och kvinnans nazistprotest inspirerat Loreen med Statements i Melodifestivalen 2017

Loreen

Danuta Danielsson protesterade mot en nazistdemonstration i Sverige 1985. Så här kommer sekvensen gestaltas i Loreens ”Statements” på lördag.

Loreen presenterar två flaggmoment i sitt comebacknummer Statements i Melodifestivalen.

Den ena är en gestaltning av franska revolutionen.

Det andra är inspirerat av Danuta Danielsson – den polska kvinnan som 13 april 1985 visade motstånd med sin handväska vid en nazistdemonstration i Växjö. Ett foto på Danuta har sen blivit ikoniskt.

– Det är en parafras på nazistmarschen när kvinnan, Danuta, kommer och dänger dem i huvudet med sin väska. Då börjar de marschera, och trots att det föreställer Loreen och hon har peace-flagg så föreställer de nazisterna där i Växjö. Sen slänger de flaggorna och går in i en annan roll, säger Martin Renck, regissören bakom bidraget.

Loreen berättar att hon ville ha med flera historiska skeenden i sitt nummer på scenen.

– Jag visste vad jag ville berätta och kom med en ganska bred storyboard. Det är väldigt mycket innehåll i min story. Då tog jag in Martin (Renck, regissör) som är jättegod vän till mig, och frågade hur jag kunde berätta allt det här på ett sätt som grenar ut det. Man kan inte ha hur mycket information som helst, säger Loreen.

Hon fortsätter:

– Jag sa: Ge mig x antal historiska skeenden som någonstans beskriver ett mönster som vi människor, men också en kamp mellan det goda och onda. Så kom han tillbaka till mig när han lyckades grena ut alla mina en miljard olika bilder. Vi gjorde det här performance:t tillsammans med Joakim också, säger Loreen.

I Eurovision Song Contest 2012-vinnarens show står hon och två dansare med stora flaggor innan en kvinna dyker upp med handväska bakom dem, och måttar ett slag.

Varför kvinnan med handväskan?

– Där har vi en kvinna som engagerade sig. Det var ett nazisttåg och hon agerade. Hon sa nej. Det är en så stark historisk påminnelse om folks engagemang, hon är aktivist och vi måste våga ta ställning. Vi måste göra det i dag. Ta ställning för oss själva. Jag brukar säga att det börjar med en själv. Happy people never go to war (lyckliga människor startar inga krig). Börja med att stärka dig själv. Jag valde den bilden eftersom hon gjorde ett statement.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest