Nu har kvinnorna tagit över finalen av Melodifestivalen 2014

Foto: TT Nyhetsbyrån
Sanna Nielsen och Ace Wilder.

Då: Mansfest. Nu: Kvinnodominans. Inför finalen i Melodifestivalen 2014 har tjejerna kopplat greppet, visar unik statistik som svt.se/melodifestivalen tagit del av. Här talar vinnarkandidaterna ut om sina segerchanser.

I fjol tävlade Louise Hoffsten som ensam kvinna i finalen av Melodifestivalen. Ett symptom på Loreens jordskredsseger året innan, menade Christer Björkman då.

Men i årets final har kvinnorna kopplat greppet.

Enligt unik statistik som svt.se/melodifestivalen kan presentera handlar finalen om två namn:

Ace Wilder och Sanna Nielsen.

Med Helena Paparizou som möjlig joker.

– Åh, jag vågar inte ens tänka på att vinna. Men det skulle absolut vara jättehärligt att vinna, men jag försöker bara fokusera på mitt nummer och göra det bästa jag kan, säger Ace Wilder, som egentligen heter Alice Gernandt.

”Kommer finnas på nätet i all evighet”

Nielsen har försökt sex gånger tidigare – och 2008 fälldes hon av juryn som i stället valde Charlotte Perrelis ”Hero” före ”Empty Room”.

– Jag skulle tycka att det vore jätteroligt att representera Sverige i Eurovision. Men jag har repat för jag vet att framträdandet inte bara kommer sändas på lördag, det kommer finnas på nätet i all evighet. Det framträdandet är viktigare än att man bara ska önska sig en vinst, säger Nielsen.

Många nämner dig som en tänkbar vinnare. Vad tror du själv?

– Jag försöker ta bort det. Jag tycker det är lite smickrande så klart att vara favorittippad och att det är många som tagit emot det bra. Samtidigt kan jag inte gå och tänka på det, för då tar det fokus från mitt arbete.

Paparizou: ”Tror inte de tänker på artisten”

De internationella jurygrupperna har halva makten att avgöra vinnaren i finalen – och i en internationell fanundersökning som svt.se/melodifestivalen tagit del av är Paparizou favorit.

Men artisten själv, som tidigare tävlat i Eurovision för Grekland vid två tillfällen, tror inte att hennes utlandskarriär ger henne en fördel när juryn sätter sina poäng.

– Deras jobb är ju att rösta på den låt de tycker är mest anpassad att vinna för Sverige. Jag tror inte de sitter och tänker på artisten, då blir det att ”Alcazar har varit med, Helena har redan vunnit rubb och stubb, Sanna Nielsen är i final för sjunde gången”. Jag tror de utesluter alla såna saker, de tänker bara på musiken. Det är därför de är inbjudna från SVT.

Tror du att din låt skulle ha bra chans i Eurovision?

– Det hoppas jag att den har.