Låtarna till Melodifestivalen 2013 är på plats

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Loreen och Christer Björkman på efterfesten för finalen av Melodifestivalen 2012.

När uppladdningen av låtar till Melodifestivalen 2013 stängde på tisdagen klockan nio på morgonen hade 1 902 bidrag kommit in till Ordinarie tävling och 647 till Allmänhetens tävling. Siffran är betydligt lägre än för ett år sedan – men det får Christer Björkman att jubla.

Inför Melodifestivalen 2012 var antalet bidrag 3 485, den tredje högsta siffran någonsin. Men producenten Christer Björkman var reserverad.

– Den höga siffran har inget egenvärde i sig. Det är kvaliteten på låtarna som är det intressanta, sade han till Melodifestivalen.se den gången.

Nu är han nöjd med att antalet inskickade tävlingsbidrag sjunkit.

– Underbart! Äntligen har vi fått förlagen och upphovsmännen att gallra hårdare innan de skickar in låtar. Tidigare har massor av låtar återkommit år från år utan att väljas av urvalsjuryn. Massan har byggts på. Men det är kvaliteten som avgör, och det här är en hanterbar mängd för juryn att ta tag i, säger Christer Björkman.

De 2 549 bidragen som skickats in sammanlagt gör ändå den svenska Melodifestivalen till ledande i Europa. Som jämförelse från fjolåret kan nämnas Norges drygt 800 bidrag, Danmarks 678, Finlands 580, Estlands 159 och Lettlands 71.

Intensivt arbete under sommaren

I juni kom nyheten att Anders Johansson, som till vardags arbetar som A&R på eget bolag, fått nytt förtroende som bollplank för låtskrivare och förlag. Christer Björkman är nöjd med hans arbete, som utökats sedan fjolåret på grund av att Björkman själv också arbetar med Eurovision Song Contest.

– Anders har säkerställt verkshöjden och begränsat inskicket, så att varje upphovsman granskat sina egna verk och valt låtarna man verkligen tror på. I stället för att de skickar in tjugo låtar har han sett till att de fokuserat på de tre som är bra. Och vi ser ju på siffran för antal inskickade bidrag att det har gett resultat. Anders har också fått i uppgift att be dem att rensa bort låtar som skickats in i många år, eftersom de låtarna inte blir bättre med åren, säger Christer Björkman.

Kodkrav kan ha bidragit till allmänhetens rekord

Inskickstiden har i år minskats från fjolårets 1–20 september till den 3–18 september. Trots det kom fler bidrag än någonsin till allmänhetens kvot, som tidigare hette Webbjokern. Christer Björkman tror att det nya kravet på ISRC-kod i Ordinarie tävling bidrog.

– Vi har under tidigare år noterat att många hobbykompositörer av någon anledning tyckt att det varit finare att skicka in till den vanliga tävlingen än till allmänhetens. Det är obegripligt eftersom konkurrensen har varit extremt mycket större bland proffsen, men vi har i vissa fall upptäckt att samma låtar funnits i båda inskicken.

Därför gynnas allmänhetens bidrag

Som åtgärd och för att särskilja proffsen från hobbykompositörerna har alla som skickat in bidrag till Ordinarie tävling fått uppge ISRC-koden till ett tidigare utgivet verk. En ISRC-kod är en unik beteckning som visar att en ljudinspelning är utgiven.

– Det här tror vi också är en faktor som gjort att vi blivit av med ett antal låtar som bara tar tid att hantera, säger Christer Björkman.

Han betonar att de 647 bidrag som skickats in till Allmänhetens tävling är gynnade jämfört med övriga. Dels innebär skillnaden mellan proffsen och hobbykompositörerna en fördel och dels finns det ingen begränsning för hur många bidrag som kan komma med från Allmänhetens tävling om dessa håller rätt standard, medan ett bidrag från Ordinarie tävling aldrig kan ta den plats som är reserverad för Allmänhetens tävling.

2 549 ska bli 32

Bland de inskickade bidragen ska nu det bästa sållas fram.

– Nu startar en grovgallring på redaktionen som mynnar ut i att urvalsjuryn sätter sig ner. När juryn är klar tar SVT:s arbete med att komplettera startfältet vid, säger Christer Björkman.

Urvalsjuryn kommer att välja ut max 15 låtar av de bidrag som skickats in till Ordinarie tävling och minst 1 bidrag som skickats in till Allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. En av dessa 16 framförs av Terese Fredenwall, vinnarartisten från ”Svensktoppen nästa 2012” som garanteras en plats i årets tävling – men inte med samma låt som i Svensktoppens tävling. Namnen på låtarna och låtskrivarna som kommit med i tävlingen kommer att meddelas i slutet av oktober.

Första gången låtarna spelas är här på Melodifestivalen.se inför de respektive deltävlingarna i februari.