Låtarna till Melodifestivalen 2014 är på plats

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Den blivande vinnaren Robin Stjernberg under Melodifestivalens final 2013.

När uppladdningen av låtar stängde på onsdagen hade 2 628 bidrag kommit in. "Vi hade nog hoppats på färre", säger Christer Björkman. Bland låtarna ska nu tävlingsbidragen i Melodifestivalen 2014 sållas fram.

När antagningen av låtar stängde klockan nio på onsdagsmorgonen hade 2 067 bidrag kommit in till Ordinarie tävling och 561 till Allmänhetens tävling.

– Antalet inskickade bidrag är i paritet med förra året, och vi hade nog hoppats på färre, att låtskrivarna skulle gallra ännu hårdare och bara skicka in sina allra bästa låtar. Men det är ju roligt med engagemanget, och även om det är några fler bidrag än förra året så är det fortfarande en hanterbar massa, säger Christer Björkman, producent för Melodifestivalen 2014.

Målet: Kvalitet före kvantitet

Inför Melodifestivalen 2011 skickades nästan 4 000 bidrag in. Sedan dess har SVT arbetat aktivt för att minska mängden. För ett år sedan menade Christer Björkman att musikförlag och låtskrivare lyssnat på uppmaningen att gallra hårdare än tidigare.

– Tidigare har massor av låtar återkommit år från år utan att väljas av urvalsjuryn. Men det är kvaliteten som avgör, sade han då.

Målet att prioritera kvalitet framför kvantitet har varit detsamma i år.

– Precis som förra året har vi uppmanat alla att vara väldigt restriktiva och bara skicka in det de brinner för, säger han.

Förberett hela sommaren

Liksom de senaste åren har Christer Björkman tagit hjälp av managern Anders Johansson i förarbetet. Tillsammans har de haft möten med en lång rad förlag och samtliga stora skivbolag. Via e-post har man kunnat ge återkoppling till närmast samtliga intresserade.

– Anders och jag har jobbat ihop i sommar och har i princip skannat av hela marknaden, säger Christer Björkman.

Vindarna vänder

Producenten tycker sig nu känna av en positiv laddning inför festivalsäsongen. Så var det inte förra året.

– Loreens monumentala seger i Eurovision låg som ett ok över hela branschen. Man försökte med alla medel att undvika att låta som hon, eller så gjorde man en "kopiera och klistra in". Man blev lamslagen, och samtidigt väldigt nöjd. Det visade sig till och med hos tittarna. Vi slog rekord i tittarsiffror, men inte i engagemang.

Antalet telefonröster som kom in under Melodifestivalen 2013 var avsevärt lägre än året innan.

– Nu känner vi att det har släppt. Låtarna är originellare och med flöde. Det känns som att det kommer att finnas väldigt mycket bra, så jag går in i urvalet med tillförsikt, säger han.

Ledande i Europa

De 2 628 bidragen som skickats in sammanlagt gör den svenska Melodifestivalen till ledande i Europa. Inget annat land som tävlar i Eurovision Song Contest får in över 1 000 bidrag.

– Vi är ett aktivt låtskrivarland. Det finns en historia av framgång för den svenska musiken som gör den drömmen levande och stark. Och samtidigt har många av oss förutsättningarna att ha egen studio och har råd att ha hobbyer. Dessutom finns det helt enkelt en tradition. Jag tror att det gör att vi får in mycket bidrag, säger Christer Björkman.

Nu startar gallringen

Nu ska de inskickade bidragen sållas. Det första steget utgörs av en grovgallring på redaktionen. Den mynnar ut i att urvalsjuryn sätter sig ner. Och när juryn är klar tar SVT:s arbete med att komplettera startfältet vid.

Urvalsjuryn kommer att välja ut max 15 låtar av de bidrag som skickats in till Ordinarie tävling och minst 1 bidrag som skickats in till Allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. En av dessa 16 framförs av Eko, vinnaren från ”Svensktoppen nästa 2013”, som garanteras en plats i årets tävling – men inte med samma låt som i Svensktoppens tävling. Namnen på låtarna och låtskrivarna som kommit med i tävlingen kommer att meddelas under hösten.

Första gången låtarna spelas är här på svt.se/melodifestivalen inför de respektive deltävlingarna i februari.