Låtarna till Melodifestivalen 2015 är på plats

Foto: Janerik Henriksson/TT
Sanna Nielsen och Christer Björkman.

Låtarna som ska slåss om att vara med i Melodifestivalen 2015 är på plats. När uppladdningen på svt.se/melodifestivalen stängde hade 2 177 bidrag kommit in.

Målet: Kvalitet före kvantitet

Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman hör till dem som jobbar mest med den tävlande musiken. Tillsammans med sin redaktion arbetar han för att lyfta kvalitet före kvantitet.

– Antalet inskickade bidrag i år är lägre än tidigare. Vi är glada att låtskrivarna har lyssnat på oss när vi bett dem att gallra hårt.

Intresset för att vara med i de nationella uttagningarna är större i Sverige än i något annat Eurovisionsland.

– Jag tror att det i Sverige finns en genuin tro på att man kan lyckas med musik. Vi har en levande musikproduktion som satt Sverige som musikland på kartan. Jag har pratat med representanter för andra länder i Eurovision som upplever att deras upphovsmän inte har lika bra självförtroende.

Normalt får inget annat land in över 1 000 bidrag till sin festival. Inför Melodifestivalen 2015 har 2 177 bidrag skickats in, varav 1 733 till Ordinarie tävling och 444 till Allmänhetens tävling.

Efterlysningen: Bra schlager

I mer än tio år har Melodifestivalen moderniserats och rört sig bort från den traditionella schlagern. Nu hoppas Christer Björkman att låtskrivarna lyckas väcka nytt liv i genren.

– Jag hoppas också att vi får tillbaka en hög nivå på den gamla traditionen. Schlagern har varit en bristvara. Vi letar med ljus och lykta efter allsångslåtarna som sätter sig på djupet och folk kan sjunga med i, säger han.

Samtidigt letar den exekutiva producenten efter bra ny pop, och nämner Ace Wilders ”Busy Doin' Nothin'” från 2014 som exempel. Intrycket är också att den låten har satt trenden tydligast i det urval av musiken som han hunnit höra.

– Jag tror det är naturlig följd av att den låten blev en så monumental hit.

Inom kort kommer urvalsjuryn att sätta sig ner och välja sina bidrag, och när den är klar tar SVT:s arbete med att komplettera startfältet vid.

En artist redan klar

En av artisterna är redan klar –  Kalle Johansson, vinnaren av ”Svensktoppen nästa 2014”. Vinnaren garanteras en plats i tävlingen. Men han kommer inte att tävla med samma låt som i Svensktoppens tävling, eftersom bidragen i Melodifestivalen måste vara nyskrivna.

Namnen på låtarna och låtskrivarna som kommit med i tävlingen kommer att meddelas under hösten.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest