Låten klar – Terese Fredenwall bryter tystnaden i Melodifestivalen 2013

Terese Fredenwall tävlar i Melodifestivalen 2013.
Terese Fredenwall.

Sedan tidigare var Terese Fredenwall klar som artist i Melodifestivalen 2013. Och nu har hon ett bidrag. "Breaking the Silence" heter den egenskrivna låten som Svensktoppen nästa-vinnaren kommer att framföra i vinter. Hon beskriver den som en arenapoplåt i mid-tempo.

När Terese Fredenwall erövrade förstaplatsen i musiktävlingen Svensktoppen nästa i augusti vann hon en plats som artist i Melodifestivalen.

Nu är det klart att hon också tävlar som låtskrivare i vinter. "Breaking the Silence" heter hennes bidrag, där hon har skrivit texten ensam och musiken tillsammans med Simon Petrén.

– De har lyckats upprepa bedriften från Svensktoppen nästa. Igen har de fått fram en låt som har tydlig hitpotential. Vi är jättenöjda och kan bekräfta att "Breaking the Silence" kommer att vara med i Melodifestivalen 2013 och framföras av Terese Fredenwall, säger producenten Christer Björkman.

"Har sovit mindre"

Beskedet att låten i dag får klartecken är mycket välkommet för Terese Fredenwall. Melodifestivalens och Eurovisionens regler innebär att hon inte kan tävla med egenskrivna "Drop the Fight", som hon vann Svensktoppen nästa med.

– Det har ju inte varit självklart att jag skulle få framföra ett egenskrivet bidrag, så det var väldigt roligt att SVT ville ha låten, säger hon.

Tiden sedan segern i Svensktoppen nästa har varit intensiv.

– Jag har sovit mindre. Det har varit lite spelningar, och jag har gjort intervjuer, men mycket har varit att vi försökt få ordning på låten. Jag har aldrig skrivit under så hård press. Nu har jag tre minuter på mig att säga något till svenska folket.

Hur resonerade ni när ni skulle skriva låten och du redan var klar för Melodifestivalen?

– Jag har försökt koppla bort allt tekniskt som jag tänker på när jag skriver åt andra artister. Den här gången har jag bara mig själv och mitt hjärta att ge. Och jag har ju ingen fanbase sedan tidigare.

Skrev låten efter fängelsebesök

Terese uppträder ibland i ovanliga miljöer för att inte glömma bort vad som är viktigt i livet.

– När de snygga fasaderna har skalats av möter man verkligen människorna. Jag brukar åka på gatuturnéer och spela i slumkvarter eller på bordeller.

Det var efter ett besök på ett fängelse nyligen som hon fick inspirationen att skriva "Breaking the Silence", som nu blir bidraget i Melodifestivalen.

– Låten är som en kärlekssång till alla som är i brytpunikten mellan att lämna något destruktivt som man är fast i och säga ja till friheten, sig själv, kärlek och förlåtelse, säger hon.

För Terese är texten viktig i en låt.

– Alltid när jag skriver till mig själv tänker jag på vad jag vill säga. När jag lyssnar på musik själv brukar jag uppmärksamma och ta till mig texten. Den här gången ville jag hitta en känsla och ett budskap som jag kan stå för när jag ställer mig på den stora scenen. Jag är ju på sätt och vis framröstad av folket.

Hur skulle du beskriva låten?

– Den är lite av en arenapoplåt i mid-tempo. Ganska "rymdig" med inslag av akustisk gitarr.

Två bidrag klara

Sedan tidigare är det klart att Elin Petersson tävlar i Melodifestivalen med bidraget "Island", efter att ha vunnit Allmänhetens tävling.

Övriga låtar i Melodifestivalen 2013 kommer att presenteras inom några veckor. Bidragen spelas för första gången på Melodifestivalen.se på torsdagen samma vecka som de tävlar. Övriga artister presenteras vid senare tillfälle under hösten.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest