Låtskrivaren Lars ”Dille” Diedricson har gått bort

Lars ”Dille” Diedricson.
Lars ”Dille” Diedricson.

En ikon i Melodifestivalhistorien har lämnat oss.

En av de största profilerna i Melodifestivalsammanhang har lämnat oss. Lars ”Dille” Diedricson gick bort under måndagen vid 55 års ålder.

Lars slog igenom som sångare i bandet Snowstorm i slutet av 70-talet med hitar som Sommarnatt. Hans första medverkan i Melodifestivalen var med Charlotte Perrellis ”Tusen och en natt” (senare översatt till ”Take me to yor Heaven” i Eurovision Song Contest).

– Han var en otroligt varm person. En fin människa. Jag tycker så synd om familjen. Det är så fruktansvärt tragiskt att en så pass ung människa med så mycket framför sig går bort, säger Charlotte till Expressen.

Står bakom de stora hitsen

Få har lyckades skriva så många minnesvärda Melodifestivalbidrag som Lars under 2000-talet. Förutom ”Tusen och en natt” står Lars även bakom andra framgångsrika Melodifestival-bidrag såsom Linda Bengtzings ”Jag ljuger så bra” 2006 och Timoteijs ”Kom” 2010. Såhär skriver Melodifestivalskribenten Tobbe Ek på Aftonbladet:

”När Melodifestivalen 2010 hoppades på storstjärnor som Peter Jöback och Darin satsade ”Dille” istället på fyra okända tjejer som han undervisat på musikgymnasiet i Skara. Som manager åt Timoteij hittade han receptet som oväntat skulle konkurrera ut storfavoriterna och även om han inte skrev deras ”Kom” så fanns hans fingertoppskänsla med i bakgrunden.”

Lars medverkade i Melodifestivalen tolv gånger under åren 1999 till 2012. Hans senaste bidrag var ”Don't Let me Down” som framfördes av Lotta Engberg och Christer Sjögren.