Låtskrivarna i Melodifestivalen 2015: Thomas G:son kan bli störst

Foto: Jessica Gow/Scanpix
Loreens "Euphoria" har utsetts till hela Eurovisionhistoriens främsta låt. Och Thomas G:son (längst till höger) har med ännu en låt i topp ...

Samarbeten med Britney Spears, Christina Aguilera och JLo. Här är allt om årets kompositörer. Och nu är Thomas G:son på väg att bli Melodifestivalens meste låtskrivare – genom tiderna.

Christer Björkman har en klar bild av startfälten i Melodifestivalen 2015.

– Vi får en rolig, spretig mix, och vi har verkligen något för alla. Det finns ett antal riktiga topplåtar som det ska bli hemskt kul att se hur de tas emot, säger den exekutiva festivalproducenten.

De har lyckats bäst 2015

Flera låtskrivare har lyckats få med fler än ett bidrag i Melodifestivalen 2015. Här är alla de som lyckats bäst:

1. Thomas G:son – 4 bidrag
Anton Malmberg Hård af Segerstad – 4 bidrag

2. Fredrik Kempe – 3 bidrag
Karl-Ola Kjellholm – 3 bidrag

3. Aleena Gibson – 2 bidrag
Jimmy Jansson – 2 bidrag
David Kreuger – 2 bidrag
Sharon Vaughn – 2 bidrag
Anders Wrethov – 2 bidrag

Fredrik Kempe har därmed skrivit 28 bidrag i Melodifestivalhistorien och Thomas G:son 42. Toppar maratonlistan gör Bobby Ljunggren med 45 bidrag. I Melodifestivalen 2015 tävlar Bobby Ljunggren med Andreas Johnsons ”Living To Die”.

Profilerna i greenroom

Här är några av låtskrivarna att hålla utkik efter under Melodifestivalen i vinter:

Midnight Boy – Don’t Say No
Kristofer Östergren: Sångare i framgångsrika bandet Melody Club. Men när bandet tävlade i Melodifestivalen 2011 med bidraget ”The Hunter” gick det mindre bra och slutade med sorti redan i deltävlingen. I Melodifestivalen 2014 skrev Kristofer Östergren låten ”Bedroom” åt Alvaro Estrella.

Annika Herlitz – Ett andetag
Sharon Dyall:
Tävlade som artist i Melodifestivalen 1991. Nu debuterar hon i tävlingen som låtskrivare. Sharon Dyall skrev de svenska texterna till filmen ”Frost”, där Annika var röstskådespelare.

Dinah Nah – Make Me (La La La)
dr alban: Världsframgångar som artist. I Melodifestivalen debuterande han 2014 och slutade femma i deltävlingen tillsammans med Jessica Folcker.
Jakke Erixson: Även känd som TinyIsland. Var med och skrev hitsingeln "Let There Be Love" till Christina Aguilera. Jobbar med RedOne och skriver och producerar för artister som JLo och Enrique Eglesias. Har tävlat med åtskilliga låtar i Melodifestivalen.

Behrang Miri feat. Victor Crone – Det rår vi inte för
Albin Johnsén: Sjöng ”Din soldat”, en av de mest spelade låtarna i Sverige i år.
Måns Zelmerlöw: Före detta allsångsledare och med två topplaceringar i festivalen som artist i bagaget. Tävlar för andra gången som låtskrivare – 2013 blev det en plats i Andra chansen med ”Hello Goodbye”.

Dolly Style – Hello Hi och Elize Ryd & Rickard Söderberg – One By One
Jimmy Jansson: Har tävlat som artist i Melodifestivalen 2002, 2005 och 2007. Med som låtskrivare bakom två bidrag 2014.

Eric Saade – Sting
David Kreuger: Började sin karriär på inspelningsstudion och producentkollektivet Cheiron Studios, som under den senare delen av 1990-talet var en av de mest framgångsrika i världen. Där producerade han, bland annat, flera av låtarna på Britney Spears och Westlifes hyllade debutalbum, med hits som "(You Drive Me) Crazy", "Sometimes", "If I Let You Go" och "Fool Again". Debuterade i Melodifestivalen 2012 med ”Youngblood”.

Mariette – Don’t Stop Believing
Miss Li: Hyllas popsångerska och pianist. Med Lars Winnerbäck-duetten ”Om du lämnade mig nu” låg hon på Svensktoppen i 240 veckor.

Neverstore – If I Was God For One Day
John Gordon: Dansk låtskrivare som vunnit Eurovision Song Contest – 2010 skrev han Tysklands vinnarlåt ”Satellite” med Lena.