Loreen gästar Melodifestivalens final: "Ett väldigt speciellt nummer"

Bild på Loreen, som framförde "Euphoria" i Globen tillsammans med dansaren Ausben Jordan. Låten vann Melodifestivalen 2012.
Loreen framförde "Euphoria" i Globen tillsammans med dansaren Ausben Jordan och vann Melodifestivalen 2012.

Hon vann hela Eurovision Song Contest. Nu återvänder Loreen till Melodifestivalen – med ett framträdande som är något utöver det vanliga.

Det står redan klart att Carola kommer att gästa Friends Arena på lördag. Men årets final kommer att få besök av ytterligare en Eurovisionvinnare – Loreen, som kammade hem segern i Baku i fjol och som därmed tog hela tävlingen till Sverige.

– Jag är stolt över att kunna presentera två Eurovisionvinnare i varsin mellanakt. Det tror jag aldrig har hänt förut. Jag blir pirrig bara av att tänka på det, säger Edward af Sillén, regissör och manusförfattare på Melodifestivalen.

"Oväntat men välkommet"

Exakt vad som kommer att hända i mellanakten är än så länge hemligt. Men enligt Edward kommer tittarna att bli överraskade.

– Vi ska göra ett väldigt speciellt nummer av "Euphoria" i en ny version. Jag ska inte berätta mer än så, men det kommer inte alls bli som någon förväntar sig, säger han.

– Vi kommer gå en helt annan väg, som Loreen så ofta gör. Hon går inte den väntade vägen och jag hoppas folk kommer tycka det här är oväntat men välkommet.

En tradition som byggs på

Att fjolårets vinnare gästar Melodifestivalens final är något av en tradition. Förra året delade Eric Saade ut Sångfågeln, medan Helena Paparizou tolkade hans vinnarlåt "Popular". I början på 2000-talet hände det även att vinnaren återvände för att tävla redan året därpå. Både Friends, Afro-Dite och Fame testade detta djärva drag, och tog sig då till final men lyckades inte upprepa vinsten.