Loreen hyllad av Eurovisionscheferna i Baku

Bild på Loreen som framför Euphoria för Sverige i Eurovision Song Contest 2012.
"Årets artist" – Loreen och Sverige utmålas nu som storfavorit inför Eurovision Song Contest.

Se lottningen av startordningen via länken till vänster nedan. Sverige är den stora favoriten till att vinna Eurovision Song Contest 2012. Det menar många representanter från de deltagande länderna när delegationscheferna just nu har sitt årliga möte. Samtidigt kommer nya rapporter om hur den banbrytande Eurovisionsscenen kommer att se ut i maj.

Det sista bidraget som blev klart för Eurovision Song Contest skulle vara Storbritanniens. 75-åriga Engelbert Humperdinck kommer att framföra den svenskskrivna balladen "Love Will Set You Free" i Baku.

Men San Marino har skickat in en låt med titeln "Facebook, Uh, Oh, Oh". Användandet av varumärket godkänns inte av tävlingsreglerna, och på söndagskvällen rapporterade därför arrangerande EBU att landet måste byta låt eller ändra texten innan arbetsveckan är slut.

"Loreen är storfavorit"

Med nästan alla bidrag klara sammanträder under måndagen och tisdagen representanter för de 42 deltagande länderna i den azerbajdzjanska huvudstaden. För Sverige närvarar delegationschefen Christer Björkman och presschefen Madeleine Sinding-Larsen. Och tongångarna i den internationella samlingen är tydlig.

– Loreen är storfavorit. Många från andra länder kommer fram till Christer och gratulerar honom till årets artist. "Euphoria" spelas redan på radiostationer runtom i Europa. Det pratas också en del om det ryska bidraget, berättar Madeleine Sinding-Larsen från Baku.

– På mina elva år har jag aldrig varit med om den typen av respons som den här låten får. Kolleger från alla delar av Europa har kommit fram till mig och tycker att det är fantastiskt: Georgien, Vitryssland, Cypern, Irland, Nederländerna, Storbritannien, säger Christer Björkman.

Årlig tradition

Under måndagens möte har delegationscheferna också fått information om hur förberedelserna för Eurovision Song Contest fortlöper. Bland annat har arenan, scenen, produktionen och hotellen diskuterats.

Det årliga sammanträdet kallas "Head of Delegation-mötet".

– På Head of Delegation-mötet i år träffas representanter från alla 42 länder som tävlar i Eurovision Song Contest 2012. Man lämnar in material till tv-produktionen och träffas för att få information om hur planerna för årets show ser ut, säger Madeleine Sinding-Larsen.

Ny scen

På plats har delegationscheferna bland annat fått information om hur scenen som kommer att användas i maj planeras bli. Rapporterna gör gällande att den skiljer sig från allt som setts i tävlingen på senare tid.

– Alla är väldigt vänliga och angelägna om att göra ett väldigt fint evenemang, säger Madeleine Sinding-Larsen.

På tisdagens förmiddag lottas startordningen i Eurovision Song Contest. Du kan se vilket startnummer Loreen får i direktsändning på den officiella internationella webbplatsen Eurovision.tv klockan 11.00. Hela startordningen publiceras strax därefter på svt.se/melodifestivalen med kommentarer och analyser.

Artikeln uppdaterades tisdagen den 20 mars.