Loreen hyllades av svenska folket på Hötorget

Bild på Loreen från Eurovision
Tusentalet journalister följde presskonferensen i Baku direkt efter sändningen. Nu är det svenska folkets tur.

Hjälten som gjorde svenskarna euforiska i lördags hyllades av många tusentals människor på Hötorget i Stockholm. och framförde vinnarlåten "Euphoria".

Se alla bilder från firandet här.

Stockholmarna fick chansen att fira och hylla Loreen  på tisdagen. Stjärnan landade i Sverige med resten av den svenska delegationen sent i går kväll. Klockan 19.00 på framträdde hon i direktsändning på SVT2 på Hötorget i Stockholm.

Melodifestivalen.se fick som enda medium en intervju med Loreen efter framträdandet. Hon var rörd över mottagandet.

– Det här var helt, helt, helt galet, jag är så jävla glad. Det är inte varje dag så många människor tar sig tiden för att komma och kolla på en. Jag är tacksam, säger hon.

Har det som hänt börjat sjunka in nu?

– Nu börjar det sjunka in. När man får respons och ser folk på det här sättet. Man får inte samma kontakt när man uppträder inför en stor tv-publik, men det här ...

Nassim Al Fakir ledde programmet

I kvällens sändning mötte vi också Christer Björkman och Thomas G:son och Peter Boström. Programmmet inleddes med Arméns Musikkår från Livgardet, som har gjort en egen version av vinnarlåten. Vi fick också se Loreens väg från deltävlingen i Växjö fram till vinsten i Baku.

Programledare för direktsändningen var Nassim Al Fakir, känd från bland annat Bolibompa, Vi i femman och Lilla Melodifestivalen. Det var snabba ryck när han skulle förbereda sig för sändningen. Klockan två på eftermiddagen fick han samtalet, klockan sju startade programmet

– Jag ville bara skrika ut en massa känslor själv, på riktigt fick jag lite gåshud. Det är så coolt när folk samlas för en och samma grej, helt plötsligt blir alla lika, berättar han om känslorna efter sändningen.

Historisk segrare

Loreen vann Eurovision Song Contest i lördags med "Euphoria", skriven av Peter Boström och Thomas G:son. Bidraget fick tidigare i år flest finalröster i Melodifestivalens historia, och segern i lördags var den näst största i Eurovisionshistorien.

Nu haglar anbuden in för den nyblivna Europastjärnan. Direkt efter framträdandet på Hötorget kastade sig Loreen in i en bil bakom kulisserna på väg mot Arlanda. På onsdagsmorgonen uppträder hon inför en ny stor publik i BBC Breakfast från Manchester.

Artikeln uppdaterad.