Loreen och "Euphoria" vann Melodifestivalen 2012

Rösterna är räknade. Svenska folket och den internationella juryn har sagt sitt. Det blir Loreen som åker till Eurovision och representerar Sverige i Baku.

Efter sex veckor är väntan över. Vi har en vinnare av Melodifestivalen 2012. Loreen vann både folket och juryns hjärtan.

– Det här är en fantastisk känsla, jag höll på att börja böla, säger Loreen.

Loreens bidrag "Euphoria" är skrivet av Peter Boström och Thomas G:son. Det gör att båda nu har två chanser att vinna Eurovision. Peter Bosgtröms har skrivit "Stay", vinnarlåten i Norge, och Thomas G:son har skrivit Spaniens vinnarlåt "Quédate Conmigo".

Planerar ändra numret

En dryg timme efter segern när hon träffade SVT backstage var Loreen fortfarande medtagen.

– Jag har fortfarande inte landat och känner mig lite småförvirrad. Fattar inte vad som har hänt riktigt, men samtidigt är jag jävligt glad, säger hon.

Hur ser du fram mot Eurovision Song Contest?

– Det ska bli kul. Jag känner redan att min kreativa ådra börjar pulsera. Jag vill sätta fingrarna i det som vi skapat hittills och ändra och fixa lite, se vad jag kan göra bättre.

Det kan bli en optimering av numret alltså?

– Ja, på två månader kan man göra mycket.

Antal röster

Totalt fick SVT in 2 053 432 röster i finalen och 3 291 319 kronor samlades in till Radiohjälpen. Röstningssiffran är den tredje högsta någonsin.