SVT1Lör 3/2-10/3

Loreen skickades ut från Melodifestivalen 2017 efter rysare – Björkman: Så jämnt var det

Anton Hagman och Loreen

Loreen Talhaoui missar finalen – efter en rysaromröstning mot Anton Hagman i Andra chansen. Återkomsten till Melodifestivalen 2017 blev ingen ny guldsaga för Eurovision Song Contest-vinnaren från 2012. ”Det skilde inte så mycket”, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Loreen vann Eurovision för Sverige för fem år sedan.

Hon var genrepspublikens favorit inför Andra chansen – och webbfavorit bland besökarna på svt.se/melodifestivalen.

Ändå missar stjärnan finalen i Stockholm nästa vecka. Statements slogs ut av debutanten Anton Hagman och Kiss You Goodbye.

Efteråt berättade tävlingsproducent Christer Björkman att rysarsiffror ligger bakom dramat som skickade Hagman till final.

– Jag har ingen analys på det för det var så jädra hög och intensiv röstning på både henne och Anton. Det var helt enkelt att marginalen var på fel sida för henne. De hade typ 900 000 röster vardera. Det skiljde inte så mycket, säger Christer Björkman.

En rysare alltså?

– Ja, det var väldigt spännande. Det var det på flera håll. Det här är vad våra tittare ville ha, men det var inte så att de inte ville ha egentligen någon av de här åtta, alla åtta var väldigt populära... Eller sju av åtta ska jag väl säga för att vara helt korrekt. Det var väldigt, väldigt jämnt i tre av fyra dueller. Det bara blev så.

Björkman menar att kvaliteten höjs i Andra chansen - och därmed även konkurrensen.

– Egentligen tycker jag inte det var något som gick fel på något håll. Det var bara så det blev och det bevisar bara att vi hade väldigt hög kvalitet på låtar i Andra chansen. Det blir tuffare och tuffare, det är bättre och bättre låtar med, säger Christer Björkman.

Tillsammans med Loreen vann Björkman Eurovision för Sverige 2012. Då blev "Euphoria" den vinnarlåt som fått flest antal 12-poängare i finalen – och skickade Eurovision-showen till Sverige och Malmö året därpå.

Efteråt presskonferensen kramade Björkman om Loreen.

– Sen kan man på ett personligt plan...så klart att jag är ledsen och besviken för hennes skull eftersom vi gjort en sån lång resa ihop en gång när vi gick hela vägen in i kaklet i Baku. Jag hade gärna sett den typen av bidrag i final, eftersom jag tycker den står för något annat än ett vanligt popnummer. Men inte på bekostnad av någon som vann, för de är ju värda sin plats i finalen, självklart. Och jag är jätteglad för dem, men jag tycker ändå för hennes skull att det är tråkigt.

Vad sa du till henne efteråt?

– Vi har inte hunnit säga så mycket, vi har bara kramat varandra och vi får nog anledning att prata mer sen.

Fotnot: De exakta röstningssiffrorna i Melodifestivalen brukar i regel redovisas ett par dagar efter finalens avgörande. Då får man veta exakt hur jämnt det var i Andra chansen-duellerna, i deltävlingarna och även finalen.