SVT1Lör 3/2-10/3

Loreen till final i Eurovision

Loreen är i final

Svenska folket kan andas ut – Loreen tog sig vidare från semifinalen och tävlar nu om vinst i den stora finalen. Se intervjun med Loreen direkt efter semifinalen i klippet ovan.

Hon kom, hon såg, hon segrade. När storfavoriten Loreen gick ut som startnummer elva i kvällens semifinal höll hela Sverige andan. Det hade inte behövts. Precis som väntat ropades "Euphoria" upp som en av de tio finalisterna, och nu har Loreen två dagar på sig att ladda inför den stora finalen i Crystal Hall Arena på lördag. Där möter hon 25 andra bidrag som alla är lika hungriga på att ta hem hela tävlingen.

Sett till odds och tippningar såg Sveriges chanser goda ut redan från början, men Loreen mötte flera starka bidrag under kvällen och som vi lärt oss av Eurovisionshistorien kan man inte ta något för givet. Bland de tuffaste konkurrenterna, som också gick till final, fanns bland annat Serbien och Ukraina.

"Allting bara frös"

Trots förhandstippningarna var det svettigt i greenroom när resultatet skulle läsas upp.

– Jag tänkte inte så mycket. Allting bara frös och jag höll andan, säger Loreen.

När hon fick beskedet drabbades hon av vad som närmast kan beskrivas som eufori.

– Jag är så jävla glad!

Skandinaviskt sällskap

Sedan man introducerade semifinaler 2004 har Sverige varit i final sju gånger. Den enda gång vi åkt ut i semifinalen var 2010, då Anna Bergendahl tävlade med sitt bidrag "This is My Life".

Till final gick också Litauen, Bosnien, Serbien, Ukraina, Makedonien, Norge, Estland, Malta och Turkiet.