Loreen inleder Eurovision – med teckenspråksgestaltning och stämsång

Bild på Loreen med barnkör och teckenspråkstolkande elever.
Loreen hälsar Europa välkommen med en barnkör och teckenspråkstolkande elever.

Om mindre än tre veckor är det dags att välkomna Europa till Sverige och Malmö. Välkomnar gör sextionio skolelever och en Loreen.

Nu är det klart hur den första sändningen från Eurovision i Malmö inleds. I den första semifinalen påbörjar ”Euphoria”, och hela Eurovisionsjälen, sin resa från Baku till Malmö, förbi en mängd länder och kulturer. I Malmö möts den av en stor barnkör, en mängd unga teckenspråksgestaltande elever – och en Eurovision-vinnare.

Mäktigare scenografi och gemensamt crescendo

Vid åtskilliga tillfällen har tittare bett SVT visa upp Loreens framträdande med ”Euphoria” från Melodifestivalen också i Eurovision. Önskemålen har postats i bland annat Facebookgruppen SVT Melodifestivalen, och i Melodifestivalens webbpris utsågs numret till Årets mellanakt med rekordhögt antal röster.

Nu är det klart att framträdandet tar plats i Eurovisions semifinal 1 – i en uppgraderad version. Ännu mäktigare scenografi, ett förändrat musikaliskt arrangemang och ett gemensamt crescendo är några av förändringarna som har skett sedan Melodifestivalen.

Men den som uppskattade det unika numret med Loreen, stämsång från en barnkör från Adolf Fredriks musikklasser och teckenspråksgestaltning av elever från Manillaskolan, kommer att känna igen sig, menar produktionen.

Vill att fler ska få uppleva känslan

Öppningsnumret, där teckenspråksgestaltningen utgör en stor del, framförs den 14 maj – teckenspråkets dag. Och dessutom ger det möjligheten för ännu fler unga att uppleva att stå på scen under ett stort evenemang.

– Vi ville att fler barn skulle få uppleva känslan av att stå där, säger Christer Björkman, Eurovisions showproducent.

Förväntan bland eleverna

Eleverna som teckenspråksgestaltar kommer från Östervångsskolan i Lund. De elever som kommer att sjunga ”Euphoria” tillsammans med Loreen går i musikklass på Djupadalsskolan och Bergaskolan i Malmö. Eleverna, som går i femman respektive sexan, kommer att sjunga i olika stämmor, med en solist i inledningen. Och för de unga deltagarna är förväntan stor.

– De ser verkligen fram emot det och tycker att det ska bli så kul att vara med, säger Ingrid Runhage-Höjer, musikdirektör på Djupadalsskolans rektorsområde.

”Har aldrig varit med i tv”

Och repetitionerna, fyra under projektets första vecka och därefter en gång i veckan, går stadigt framåt.

– Det har gått bra med repetitionerna, det känns som att vi är på G, säger Ingrid Runhage-Höjer.

Och eleverna kan knappt välja vad som är mest spännande.

– De ser verkligen fram emot att sjunga med Loreen. Dessutom är det ju jättespännande att vara med i tv, det har eleverna aldrig varit förut, säger Ingrid Runhage-Höjer.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest