Loreens kritik mot artisterna i Eurovision

Loreen skulle ha turistat i Baku med den svenska pressen. Men artisten rev upp planeringen och valde att i stället besöka ett center för mänskliga rättigheter.

Deltagarna i den första semifinalen förbereder sig för tisdagskvällens direktsändning. På måndagen valde samtidigt Loreen att träffa representanter för den lokala kampen för mänskliga rättigheter.

De medverkande ur den svenska delegationen bussades från sitt hotell till Azerbaijan Media Centre, där besöket skulle äga rum. Mellan bussen och ingången ligger stinkande soptunnor och vägen går in på en sliten bakgård. En trång trappa leder upp till lokalerna.

"Den enda artist som visat intresse"

Robert Hårdh från svenska Civil Rights Defenders har varit med och organiserat träffen.

– Jag är väldigt imponerad av Loreen. Hon tog själv kontakt med oss tillsammans med sin manager, och hon är den enda artist som visat intresse för att komma hit. Loreen ger människorna som inte får komma till tals en högtalare, säger han.

Loreen själv riktar kritik mot de andra artisterna i årets Eurovision Song Contest, som valt att inte befatta sig med den politiska situationen på plats.

– Jag tycker att det är synd. Har vi det bra tycker jag att vi har ett ansvar för att se till att andra får det bättre. Åtminstone bättre än så här. Om man har en möjlighet förstår jag inte varför man inte tar den, säger hon.

"Lokala grupper viktiga"

Robert Hårdh understryker vikten av platser som Azerbaijan Media Centre.

– Azerbajdzjan saknar rikstäckande fria medier och tillåter inte FN-observatörer och granskare från Europarådet. Därför är lokala grupper viktiga, menar han.

En sådan är medlemmarna i kampanjen "Sing for Democracy". Koordinatorn Rasul Jafarov deltog på träffen på måndagen. Kampanjen verkar för att förbättra de mänskliga rättigheterna i Azerbajdzjan i samband med Eurovision Song Contest.

Släpades ut

På väggarna i rummet hos Azerbaijan Media Centre hänger fotografier på olika intrång mot de mänskliga rättigheterna som uppges ha skett i landet. Ett visar det sista av alla hus som revs för att vidga ytorna kring flaggtorget intill arenan. Ett annat fångade ögonblicket då en kvinna släpades ut ur sitt hem innan rivningen.

– Nu bor hon hos släktingar. De fick ingen rimlig kompensation för sina hem, säger Rasul Jafarov.

– Myndigheterna frågar inte efter vad folk tycker. Många vågar inte säga emot. Andra gick till domstol, men i Azerbajdzjan tror vi inte på att det ger några resultat. Det vi hoppas på är europeiska internationella domstolar, säger han.

Kritiska mot EBU

Loreen gick med spänd uppmärksamhet längs väggarna tillsammans med Jafarov och ställde en rad frågor. Därefter satte hon sig tillsammans med koordinatorn och ledare för de lokala organisationerna Human Rights House och Institute för Reporters' Freedom and Safety.

Mötesrummet var packat av journalister från en rad olika länder.

– Vi är tyvärr väldigt kritiska mot EBU, som bara är tysta. Men vi stöder inte en bojkott av Eurovision Song Contest. Det skulle innebära att vi inte fick samma uppmärksamhet av artister som Loreen, säger Rasul Jafarov.

Kunde inte hålla tårarna borta

Vid mötet visades filmer från demonstrationer som skett samma dag i Baku där åtskilliga personer uppges ha frihetsberövats och forslats bort av polis. En annan film visade journalister och aktivister som mördats eller fängslats efter att ha varit frispråkiga mot regimen. Då kunde flera av de närvarande journalisterna inte hålla tårarna borta.

Enligt azerisk lag kan demonstranter placeras i administrativt förvar i upp till femton dagar. Normalare är att de släpps av på behörigt avstånd. För den som åtalas kan det gå sämre, uppger Jafarov.

– Om man inte har pengar till en advokat tilldelas man en av myndigheterna, och den advokaten fungerar i praktiken som en extra åklagare. Den gör som myndigheterna säger, och den advokat som inte efterföljer det kan förlora sina befogenheter, säger han.

Besöket var ett av flera initiativ för mänskliga rättigheter som Loreen tagit under sin tid i Baku. I fredags besökte hon ett kvinnocenter i den azeriska huvudstaden.