Loreens möte med världspressen

Bild från Eurovision
Loreen fick vita rosor på presskonferensen.

Loreen hyllades inte bara i Sverige efter finalen. Efter sändningen hölls en internationell presskonferens med många hundra journalister från hela världen.

Loreens startade som nummer 17, och hon fick tolvor från 18 länder. Italien var det enda landet som inte gav henne några poäng alls.

– Jag kan inte förstå vad som hänt. Jag känner mig euforisk och lycklig, berättade hon.

– Det var så många känslor att jag kände ett vakuum i greenroom. Tiden stannade.

Inför finalen förberedde hon sig så gott det gick.

– Jag sov mycket och åt mycket. Jag försökte tänka på framträdandet som något som vi skapar tillsammans. Jag är en blyg person egentligen, sade hon.

Berättade om Sverige

Inför den internationella pressen ombads hon också att skicka en hälsning till den svenska publiken.

– Tack för att ni gav den här sortens framträdande chansen. Det är annorlunda, så tack, sade hon.

Nästa år arrangeras tävlingen i Sverige. Loreen fick rikta blickarna framåt och ge de närvarande en föraning om vad som väntar.

– Det vackraste ordet på svenska tycker jag är "organisk", som också står för Sverige för mig. När jag säger Sverige tänker jag på natur och ren luft och rent vatten. Vi har mycket vackert i Sverige, sade Loreen.

Tänker stötta det azeriska folket

Loreen tillfrågades också om sina åtgärder för att stötta det azeriska folket. Hon var bland annat på ett möte med representanter för rörelsen "Sing for Democracy" i början på finalveckan.

– Jag kommer att fortsätta stötta Azerbajdzjans folk på vilket sätt ni vill. Människorna här är trevliga, smarta och har integritet. Jag skulle framför allt säga till folk hemma att människor är vänliga i Azerbajdzjan, sade Loreen.

"Tänk inte så mycket"

Loreen berättade också om tanken bakom hennes säregna "Euphoria"-dans, koreograferad av Ambra Succi.

– Dansen står för frihet och att inte ha några regler. Rör dig som du känner för. Tänk inte så mycket, bara var, på vilket sätt du vill.

Melodifestivalen 2013?

Mot slutet av presskonferensen fick Loreen frågan om hon kunde tänka sig att göra som Tysklands Lena och försöka försvara titeln året efter.

– Jag vet inte Christer, vad säger du? blev svaret.

– Vi får prata om det senare, skrattade Björkman.