Loreens show ändras till Eurovision Song Contest

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Loreen och Christer Björkman på efterfesten för finalen av Melodifestivalen 2012.

Loreens scenframträdande får ett nytt inslag till Eurovision. När det svenska vinnarbidraget visas upp för Europa finns tre körsångerskor med i bilden.

Nu är det klart att Loreen får med sig dansaren Ausben Jordan till Eurovision Song Contest. Men duon från Melodifestivalen blir inte ensamma på scen i Azerbajdzjan.

"Ärrade veteraner"

I den svenska festivalen är det tillåtet med förinspelad körsång. Det godkänns inte i Eurovision, där alla röstinsatser måste framföras live. Därför kommer Loreen att ha med sig körsångerskorna Johanna Beijbom, Britta Bergström och Monica Starck när hon färdas i österled.

– Körtjejerna är ärrade veteraner som i flera fall både har Eurovisionserfarenhet och är sådana som vi använt förut, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Azerbajdzjan.

Körsångerskorna kommer att höras i refrängen av "Euphoria", där Loreens röst förstärks som i Melodifestivalen.

Vill gömma kören

En annan skillnad mellan Melodifestivalen och Europa är att körsångare inte kan stå bakom scenen i den stora finalen. Det betyder att körtrion kan komma att synas i bild inför 100 miljoner tittare. Något som inte finns med på den svenska önskelistan, enligt Christer Björkman.

– Den här scenen saknar möjligheter att skärma av körsångerskorna, så man får göra dem så osynliga som det går. Vår ambition är inte att de ska synas, för det hör inte dit. Vi vill skapa den där lilla, egna världen åt Loreen, säger han.

Kören kommer att få en koreografi av numrets ansvarige Rennie Mirro och koreografen Ambra Succi.
 

Här är Sveriges kör i Eurovision Song Contest 2012:

Johanna Beijbom – Har tidigare bland annat körat på skivversionen av Carolas "Invincible" och tävlat i Svensktoppen nästa. Stod på Eurovisionsscenen som körsångerska i Maltas bidrag "Vertigo", som framfördes av Olivia Lewis.

Britta Bergström – Veteranernas veteran, som körat i Melodifestivalen sedan mitten av 90-talet. I fjol medverkande hon i Eurovision Song Contest som körsångerska i det ryska bidraget, trots en skadad rygg. I Melodifestivalen 2012 körade hon i Andreas Johnsons nummer.

Monica Starck – Körsångerska som arbetar med bland andra Lisa Nilsson, Ulf Lundell, Tomas Di Leva, Lisa Miskovsky, Andreas Johnson och Lars Winnerbäck. I Melodifestivalen 2012 syntes hon bakom pianot i Andreas Johnsons nummer. Har gett ut två album som soloartist.