Lynda Woodruff gör comeback i finalen av Melodifestivalen 2016

Lynda Woodruff Melodifestivalen 2016

Christer Björkman jämför henne med första luckan i adventskalendern. När Lynda Woodruff dyker upp vet man att det inte är långt kvar till Eurovision.

EBU-tanten Lynda Woodruff, spelad av Sarah Dawn Finer, blev en succékaraktär efter att hon dök upp i en sketch i Melodifestivalen 2012 och som poängutdelare i ESC 2012.

Hon gjorde sedan comeback i finalen av Melodifestivalen 2013 – och nu gör hon alltså ett efterlängtat besök igen.

– Jag älskar ju Lynda Woodruff. Det är så himla kul att hon ska vara med igen och att hon vaknar till liv när det börjar bli Eurovision-dags, säger en förtjust Christer Björkman, exekutiv producent.

Så föddes karaktären Lynda Woodruff

Sarah Dawn Finer gjorde en brittisk voice over för EBU:s artistmedverkandefilm 2008. Där såddes ett frö, som sedan kom att blomma ut i Lynda Woodruff – den entusiastiska EBU-medarbetaren som välkomnar delegationerna till värdlandet.

”Hon är som första luckan i julkalendern”

Det celebra EBU-besöket innebär även en comeback för Sarah Dawn Finer, som programledde den fjärde deltävlingen i Gävle tillsammans med Gina Dirawi.

I finalen medverkar hon dels i ett stjärnspäckat medley och förvandlas dessutom till Lynda Woodruff – för att påminna alla om att det finns en fortsättning även efter Melodifestivalen. Eurovision är i antågande.

– Hon är som första luckan i julkalendern i advent. När Lynda Woodruff dyker upp, då vet man att Eurovision är nära, säger Christer Björkman.