Lynda Woodruff gör comeback i finalen av Melodifestivalen 2013

Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Sarah Dawn Finer är redo för fest.

Succékaraktären Lynda Woodruff, spelad av Sarah Dawn Finer, gör comeback i årets final. "Roligt att få sätta på sig peruken och sminket igen", säger Sarah Dawn Finer.

EBU-tanten Lynda Woodruff, spelad av Sarah Dawn Finer, blev en hyllad karaktär efter att hon dök upp i en sketch i Melodifestivalen 2012 och som poängutdelare i ESC 2012. I lördagens program gör hon comeback.

"Roligt att få sätta på sig peruken och sminket igen"

– Denna gång åker Lynda på nya galna äventyr och det var väldigt roligt att få sätta på sig peruken och sminket igen, berättar Sarah Dawn Finer.

Så formades karaktären Lynda Woodruff

Fröet såddes efter att Sarah gjort en brittisk voice over för EBU:s artistmedverkande film 2008. Den erfarenheten tillsammans med inspiration från engelska reseprogram lade grunden till Lyndas karaktäristiska röst.

"Så föddes själva rösten"

– Jag brukade använda den som skämt för vänner och familj i flera år på fester och i samtal. Så föddes själva rösten.

Spånade vidare med regissören Edward af Sillén

När Sarah fick jobbet som programledare för Melodifestivalen 2012 tog hon upp karaktären Lynda med regissören Edward af Sillén när de spånade fram idéer till sketcher.

–  Jag visade honom lite av Lynda och vi började bolla direkt. Jag tänkte att hon skulle kunna vara ett ESC-fan. Men när Edward kom på att hon till och med skulle kunna jobba på självaste EBU och välkomna tittarna till Azerbaijan, så kände vi att vi var på väg mot något kul.

Lynda Woodruffs personlighet växte fram

Sarah och Edward utvecklade idéerna kring karaktären, som att hon bland annat inte kan uttala namn, och därmed växte Lynda Woodruffs personlighet fram.

"Den rätta tant-looken"

– Edward visade en referensbild på hur han tyckte att hon skulle se ut. Jag och min sminkös provade olika peruker och glasögon tills vi hittade den rätta tant-looken. Då föddes Lynda Woodruff.

"Självklart att Lynda skulle komma tillbaka"

Melodifestivalens manusförfattare Edward af Sillén regisserade förra årets Lynda-sketch och har även skapat den som kommer att visas i lördagens program.

–  För mig var det självklart att Lynda skulle komma tillbaka i år. Det här var ett passionsprojekt för mig och Sarah. Vi visste aldrig om folk skulle ta till sig det eller bara tycka att det var konstigt. Vi är jätteglada att folk har gillat det så mycket och ville absolut ha tillbaka henne till finalen i år, berättar Edward.

Vad kommer sketchen i lördagens program att handla om?

–  Eurovision fortsätter ju och Lynda har kvar sitt jobb på EBU. Så Lynda har flugit till Sverige för att välkomna alla delegationer hit. Och bara tanken på det gör mig fnissig.