Makedonien i Eurovision 2013: Esma & Lozano – "Pred Da Se Razdeni"

En legendar som utnämnts till en romernas drottning och en ung lovande talang representerar Makedonien i år.

 • Titel: "Pred Da Se Razdeni".
 • Artist: Esma Redzepova Teodosievska (69) och Vlatko Lozanoski (27).
 • Musik: Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski och Simeon Atanasov.
 • Text: Magdalena Cvetkovska.
 • Startar: Nummer 3 i semifinal 2.

Esma Redzepova Teodosievska (69) började sin karriär redan under skoltiden. Efter att ha uppträtt på skolan ett flertal gånger nominerades hon till en radiotävling där hon blev upptäckt och värvades till Ensemble Teodosievski av den välkände musikern Stevo Teodosievski. Till en början höll Esma karriären hemlig för sina föräldrar då hon skämdes över sin romska bakgrund, men snart var succén för stor för att kunna dölja. I dag är Esma mycket känd i Makedonien och har hållit sin karriär levande i flera decennier. Hon räknas som en av Europas största stjärnor och har blivit nominerad till Nobels fredspris två gånger.

Vlatko Lozanoski (27) tävlade i den makedonska uttagningen redan 2010 men kom då tvåa. Han har sedan dess släppt två album. I år tävlade Vlatko igen, den här gången tillsammans med duettpartnern, och vann då både tävlingen och en biljett till Eurovision.

SVT:s Eurovisionsexpert Gustav Dahlander lyfter fram att låten överraskar.

– Makedonien har med berått mod trängt in två helt olika låtar i en. Finsmakare brukar se spretighet som en synd, men känner man till artisterna och vad de står för blir det kanske begripligare. Frågan är hur övriga Europa uppfattar det, säger han.

Makedonien i Eurovision

I Eurovision har Makedonien haft svårt att göra sig gällande. TV Skopje vann aldrig de jugoslaviska uttagningarna och har inte placerat sig bland de tio bästa sedan debuten. Den högsta placeringen fick man 2006 med Elena Risteskas tolfteplats.

Förra året skickade man artisten Kaliopi, som också kom på tolfte plats i finalen. Innan det hade man missat en finalplats fyra år i rad – varav två gånger efter att juryn varit utslagsgivande, då man hamnat på tiondeplats under år där juryn fått välja det tionde bidraget.

 • Debutår: 1998
 • Bästa placering: 12 (Elena Risteska – ”Ninanajna”, 2006)
 • Sistaplaceringar: 0
 • Senast i final: 2007.
 • Förra året: Plats 12 i finalen med Kaliopi – "Crno E Belo".

Fakta: Makedonien

Republiken Makedonien är full av vatten och berg: landet har över femtio sjöar, drygt tusen större vattenkällor och hela sexton berg överstigande tvåtusen meter.

Fram till 1991 var Makedonien den sydligaste av Jugoslaviens sex delrepubliker. I ESC och en mängd andra sammanhang benämns landet som Former Yugoslav Republic of Macedonia (ofta utskrivet FYR Macedonia) då Grekland motsätter sig att namnet Makedonien används om något annat än ett grekiskt landskap. Sverige och Finland har erkänt landet under namnet ”Makedonien” som är det enda som ska användas, utom i direkta relationer med Grekland.

Huvudstaden Skopje, som varit bebodd i minst sextusen år, drabbades 1963 av en förödande jordbävning som förstörde cirka 80% av stadens bebyggelse.

 • Huvudstad: Skopje.
 • Befolkning: 2,1 miljoner.
 • Språk: Makedonska och albanska.

Låtens text

Ne e ko porano
Dobrite vreminja gi nema
Vo dobro I losho
Nie zhiveeme

Pred da se razdeni
Do mene bidi ti
Vo noviot den
Da sme zaedno jas i ti

Pred da se razdeni
Do mene ostani
Sega e vreme za ubavi denovi
Do mene ostani

ME I ESMA AKE GILJAVAV
TU MARE VILEN
ME KA TAKJARAV

ODOLESKE MASHKAR
PAGJAREN
KHELEN USHTEN SARINEN, ROMALEN

Ako se vratish ti
I dobrite vreminja kje se vratat
I radost i taga
Nie pak kje delime

Pred da se razdeni
Do mene ostani
Vo noviot den
Da sme zaedno jas i ti
Do mene ostani

ME I ESMA AKE GILJAVAV
TU MARE VILEN
ME KA TAKJARAV

ODOLESKE MASHKAR
PAGJAREN
KHELEN SARINEN USHTEN, ROMALEN

Historiktext av Tobias Larsson.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest