Därför fick Malmö Eurovision

Foto: Karin Törblom/IBL Bildbyrå
Martin Österdahl med statyetten som förkunnar att Sverige vunnit Eurovision Song Contest 2012.

Beslutet att göra Malmö till värdstad för Eurovision 2013 har både kritiserats och hyllats. Nu tror ledningsgruppen att evenemanget kan bli en vägvisare i tävlingens historia. "Vårt val möjliggör att vi kan skapa en upplevelse långt över det vanliga och ta Eurovision Song Contest till nästa nivå", säger den exekutive producenten Martin Österdahl.

Nyheten kom snabbare än många hade väntat sig. Redan i går, söndagen den 8 juli, stod det klart var Eurovision Song Contest 2013 kommer att anordnas. Och valet föll på Malmö.

– Malmö presenterade det bästa förslaget för hur vi kan skapa den största folkfesten och de bästa förutsättningarna för tv-programmen, säger Martin Österdahl.

Sedan Göteborg dragit sig ur handlade det i allmänhetens ögon om en duell mellan Malmö och Stockholm. Och det var de två större städerna som SVT hade omfattande kontakt med kring utformningen. Martin Österdahl framhåller tre viktiga punkter där Malmös kandidatur var mer övertygande än Stockholms.

– I Malmö finns en perfekt infrastruktur, en närhet till Europa och en uppskattning för Melodifestivalen och ESC som är utöver det vanliga, säger han.

Har dragit lärdom av Danmark

Beskedet att Malmö vann duellen mot Stockholm har framkallat hela spektrumet av reaktioner. I en omröstning på Facebooksidan SVT Melodifestivalen är 61 procent av dem som väljer att framföra en åsikt kritiska till valet av ort. När han möts av dessa uppgifter lyfter Martin Österdahl fram det danska värdskapet för elva år sedan. Det evenemanget gjorde många fans besvikna, trots den största livepubliken i tävlingens historia.

– Erfarenheterna från Köpenhamn 2001 på Parken är värda att tänka över. Det var inte den bästa upplevelsen på plats och definitivt inte den bästa tv-produktionen, enligt vår mening. Vi kommer att göra allt vi kan för att överträffa förväntningarna från de som nu är negativa till valet. Vårt val möjliggör att vi kan skapa en upplevelse långt över det vanliga och ta Eurovision Song Contest till nästa nivå, säger han.

Stor skillnad i publikkapacitet

Många som kommenterat valet av Malmö har framhållit skillnaden i publikkapacitet. Stockholms Friends Arena, där Melodifestivalen 2013 avgörs, kan inrymma upp till 65 000 åskådare, även om kapaciteten enligt uppgift från SVT skulle ha mer än halverats vid ett värdskap av Eurovision. Malmö Arena rymmer som mest drygt 15 000 åskådare, med en avsevärt lägre siffra att vänta under Eurovision.

– Friends Arena är fantastisk och storleken är ju magnifik! Men att ljussätta för tv-produktion, producera 42 unika artistuppträdanden, repetera och rigga under sex veckor gör att det större formatet äter upp alla resurser. Det är inte Friends Arena eller Stockholms fel – det är bara så att just Eurovision Song Contest inte riktigt går ihop i den arenan, säger Martin Österdahl.

Du nämner att Friends Arena skulle ha kunnat bli för stort och dyrt för Eurovision. Samtidigt kommer finalen av Melodifestivalen att äga rum där. Hur går det ihop?

– Melodifestivalen och ESC är tätt ihopkopplade men väldigt olika när man tittar närmare på dem. Sett över hela produktionsperioden och serien av föreställningar för Melodifestivalen och ESC är förutsättningarna helt olika. Melodifestivalen behöver Friends Arena i en vecka, ESC behöver den i sex veckor. I finalen av Melodifestivalen tävlar 10 bidrag, i ESC cirka 42. Och så vidare. Det är ett helt annat ball game.

Vill visa vägen

Med Eurovision Song Contest på plats i Malmö får tävlingens många fans en starkare upplevelse än de skulle ha haft i Stockholm, menar Martin Österdahl.

Många fans är oroliga över att valet av värdstad gör att de inte får tag på biljetter och hotellrum. Vad kan du säga till dem?

– Att det kommer att finnas minst lika många biljetter som i ESC 2007 i Helsingfors och att vi kommer att göra vårt yttersta för att så många fans som möjligt ska få en otrolig festupplevelse i Malmö. Hotellrum kommer inte vara ett problem.

I vilken mån spelade det in att Stockholm är värdstad för ishockey-VM under perioden?

– Inte hockey-VM i sig, men vi tror att det blir en intensivare eventupplevelse på plats i Malmö än vad det skulle vara i Stockholm.

På en presskonferens i Baku underströk formatägarna EBU att det stora formatet från de senaste årens tävlingar inte är något som ska återkomma varje år. I vilken utsträckning har deras önskemål påverkat det svenska valet?

– Det är vårt val hur vi skall göra ESC, men vi har EBU:s fulla stöd i det här valet. De ser till oss för att vi återigen ska visa vägen framåt för ESC, precis som vi gjorde 2000. Och det tänker vi göra.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest