Måns Zelmerlöw ska öppna Eurovision Song Contest 2016 med ”Heroes” – får hjälp av en barnarmé

Måns Zelmerlöw, Heroes, Barnen, Öppningsnummer, Eurovision 2016, Globen, Billy
Billy är tillbaka och spelar Måns Zelmerlöw som liten.

Måns Zelmerlöws vinnarbidrag ”Heroes” får nytt liv. En analog version, där projektionerna blir till kött och blod i form av en hel barnarmé, blir den första semifinalens öppningsnummer – och inleder därmed hela Eurovisionveckan. ”Det känns väldigt mäktigt”, säger Måns Zelmerlöw.

Vi fick ett smakprov på Måns Zelmerlöws mäktiga shownummer i Eurovision redan i finalen av Melodifestivalen.

Då fick streckgubben liv för första gången. En riktig pojke samt en hel barnkör gjorde Måns Zelmerlöw sällskap på scen. En akustisk version av ”Heroes” framfördes och hela numret genomsyrades av ett anti-mobbningstema.

Nu förstärks numret, som ska inleda den första semifinalen och därmed hela tävlingsveckan, ytterligare.

– I grunden är det samma nummer som vi gjorde i Melodifestivalen, så det handlar om att vi ska förmedla samma hoppfulla känsla. Den här gången börjar det väldigt mörkt, för att sedan spricka upp i ännu mer hoppfullhet, förklarar Måns Zelmerlöw för svt.se/eurovision.

”Man kommer få en varm känsla i bröstet”

Den här gången flyger dessutom pojken ”på riktigt”. Sebastian, som pojken heter, lyfter med hjälp av två vajrar. I melodifestivalfinalen blev han buren över scenen av två svartklädda personer, osynliga mot den svarta bakgrunden.

Över Eurovisionscenen löper även en mur, vilken rasar i ett crescendo i låten. Samtidigt väller massa barndansare ut på scenen på en gräsmatta av LED-skärmar. Frodiga, gröna träd dyker upp i bakgrunden och mörkret byts ut till varma färger.

– Det var bra att få lite extra repetitionstid i Melodifestivalen. För mig var det ett sätt att få slipa inför Eurovision. Det viktiga här är att få till känslan och att det ska vara visuellt intressant. Barnen kommer in som en barnarmé, fast söta och gulliga. Man kommer få en varm känsla i bröstet, säger Fredrik ”Benke” Rydman som tillsammans med Jennie Widegren är mellanaktsregissörer för Eurovision Song Contest 2016.

Anknyter till ”Come Together”

Numret speglar temat för Eurovision Song Contest 2016. Den uppmärksamme hörde redan i Melodifestivalen hur en ny textrad i ”Heroes” klingade ut i arenarummet – ”Come Together”, årets slogan, i stället för de ursprungliga orden ”sing together”.

–  Det ska spegla lite den tid vi lever i och det vi hoppas att vi är på väg mot. Vi river murarna och bygger broar, vilket ju är hela anledningen till att Eurovision finns från första början. Därför lämnar jag också över till barnen, så att de får avsluta själva. De kommer stå i ett fullsatt Globen inför 40 miljoner tittare, säger Måns Zelmerlöw och tillägger:

– Det känns väldigt mäktigt.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest