Måns Zelmerlöws nya tolkning av ”Heroes” i Melodifestivalen 2016

Måns Zelmerlöw.

I traditionsenlig anda ska föregående års vinnare tolkas under Melodifestivalfinalen. Artisten som ska tolka ”Heroes” är den bästa tänkbara personen, enligt Edward af Sillén: Måns Zelmerlöw själv – med en ny spinn på låten och ett framträdande som uppmärksammar mobbning.

En av mellanakterna i årets final består i traditionsenlig anda av att det vinnande bidraget från föregående år framförs i en ny tappning. Det betyder alltså att vi kommer får höra en helt ny version av Måns Zelmerlöws ”Heroes”.

Tolkas av Måns själv

Vanligtvis är det en annan artist som framför en egen tolkning av låten. ”Heroes” kommer däremot tolkas av den person som gör den allra bäst: Måns Zelmerlöw själv.

– Det brukar vara andra artister som tolkar vinnarlåten, men när någon vinner Eurovision så väljer vi att låta artisten själv framföra låten. Vi tycker att de gör sin låt allra bäst, säger Edward af Sillén, regissör för Melodifestivalen 2016.

Ny version av låten

Däremot kommer den inte låta som den brukar när man hör den på scen eller på radio. Måns Zelmerlöw får förstärkning av en barnkör och framför en ny och annorlunda version av sin segerhit.

– Låten kommer att framföras i en akustisk version, arrangerad av Moh Denebi som är en fantastisk musiker. Den kompas av stråkar och en talangfull barnkör. Den kommer verkligen låta annorlunda, säger Edward af Sillén.

– Jag kommer att ha med mig en barnkör under framträdandet. Barnen är huvudpersonerna i det budskap vi vill föra fram och därför var det självklart för mig att ha med mig barn på scenen, säger Måns Zelmerlöw.

Uppmärksammar mobbning

Mellanakten är inspirerad av ”Heroes”-koreografin och kommer att ha ett genomgående anti-mobbningstema. Numret är skapat av Edward af Sillén och Benke Rydman, med hjälp av Jennie Widegren och Sacha Jean Baptiste.

– Vi vill gärna utnyttja vår räckvidd till att tala om allvarliga saker ibland. Både Måns och våra andra profiler brinner för att stoppa mobbning så vi har valt att ägna några minuter åt det ämnet, säger Edward af Sillén.

– Man kommer att känna igen Måns nummer från Eurovision, men istället för LED-figuren kommer han ta hjälp av en liten pojke. Resten får tittarna se på lördag.