Mariette Hansson delar ut Sveriges poäng i Eurovision Song Contest 2015

Mariette.

Mariette gjorde succé i Melodifestivalen. Nu tar hon steget ut inför en ännu större publik.

När Sveriges poäng ska delas ut under finalen av Eurovision i maj dyker ett bekant ansikte upp. I år är det Mariette Hansson som fått hedersuppdraget.

– Det känns superkul men också lite pirrigt. Jag har inte klurat ut hur jag ska lägga upp mina sekunder, det var inte så länge sedan som jag fick reda på det här, säger hon.

Mariette nådde ända till tredjeplatsen i Melodifestivalen 2015 med "Don't Stop Believing" och röstades av besökarna fram som Årets genombrott i Melodifestivalens webbpris.

Inte övertrevlig

I Eurovisionfinalen kommer Mariette att medverka bland poängutdelare från 39 andra länder.

– Det brukar vara väldigt propert och trevligt. Kanske lite stelt och övertrevligt. Jag ska försöka att inte vara stel, även om jag kommer att vara nervös, säger hon.

Rak poängutdelare

Mariette reagerar när hon får veta att långt över hundra miljoner tittare beräknas se finalen. När det är dags vid den stora kvällen tror hon att hon kommer att ta det säkra före det osäkra.

– Jag blir nog ganska rak och bara för fram Sveriges röster. Det är en stor ära, ett hedersuppdrag.

Vad är det värsta som kan hända?

– Jag vet inte ... Om signalen inte går fram så att jag är med i tv utan att veta det och sitter och äter en muffin, haha.

"Melodifestivalen var total glädje"

Hon har inte börjat lyssna in sig på låtarna än och planerar se dem för första gången i Inför Eurovision-programmen, som hade premiär på tisdagskvällen. Sedan Melodifestivalen har hon haft fullt fokus på annat.

– Jag sitter ständigt i någon källarlokal och skriver låtar. Jag ska släppa en EP innan sommaren och planerar turné och sommarspelningar. Videon till "Don't Stop Believing" släpps i veckan.

Tiden i Melodifestivalen har lämnat ljusa minnen, och Mariette talar varmt om stämningen i gruppen kring bidraget.

– Man hamnade verkligen i den berömda bubblan där man inte har koll på vad som händer utanför arenan. Det var total glädje och helt underbart. När det tog slut var det så klart lite tomt eftersom man förberett sig så länge, men fokus hamnade snabbt på att skriva nya låtar. Det kändes som ett startskott för mig som soloartist.

Fakta: Mariette Hansson

• Född: Den 23 januari 1983.
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Harplinge utanför Halmstad.
• Melodifestivalrutin: Trea i Melodifestivalen 2015 med "Don't Stop Believing".

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest