Hyllningen av Anna Book i Melodifestivalen

Anna Book framför Himmel för två utom tävlan i Melodifestivalen 2016.
Anna Book framför Himmel för två utom tävlan i Melodifestivalen 2016.

Efter diskningskaoset var hon fullständigt förkrossad. Men Anna Book reste sig och fick ta emot publikens jubel efter framträdandet i Melodifestivalens första delfinal.

Hon hade laddat och förberett sig månader i förväg. Det skulle bli en slags kulmen på hennes 30 år i artistbranschen sedan hon stod på scenen med ABC. Men två dygn före hon skulle stå på scenen i Melodifestivalens första delfinal i Scandinavium kom beskedet.

Bidraget ”Himmel för två” diskvalificerades efter att musiken till låten redan varit publicerad i anknytning till Moldaviens melodifestival 2014. 

Kan inte sova – ensam vaken i en mardröm. Min mardröm (...) Orkar inte skriva mer än, att jag är förkrossad och otröstlig. (...) Känner mig tom och bedövad. Hur ska jag gå vidareskrev sångerskan tidigt på fredagsmorgonen efter att ha tagit sin tillflykt till hotellrummet.

Men vidare gick hon. Med besked.

Hon tog erbjudandet om att framföra bidraget utom tävlan och i lördagens delfinal stod hon på Scandinaviums scen i Göteborg.

Efter framträdandet möttes hon av ett öronbedövande jubel från publiken och stående ovationer. En märkbart rörd Anna Book tackade publiken med gester och slängkyssar från scenen.

– Puss, kärlek! Jag älskar er, ropade hon efter att hon fått ett fång rosor av programledaren Petra Mede.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest