Melodifestivalen 1958

Alice Babs var år 1958 Sveriges första representant i Eurovision Song Contest med bidraget "Lilla stjärna".
Alice Babs var år 1958 Sveriges första representant i Eurovision Song Contest med bidraget "Lilla stjärna".

Sveriges första medverkan i Eurovision Song Contest var speciell på många sätt. Uttagningen till tävlingen gjordes helt internt utan någon tv- eller radiosändning. Och när vinnarlåten var utsedd ville artisten, Alice Babs, ändra på den.

Detta första festivalår var speciellt på flera sätt. Dels skedde ingen tv- eller radiosänd uttagningstävling, dels var det inte heller någon tv-redaktion som hade hand om urvalet.

Helt intern uttagning

I stället var det föreningen SKAP (Svenska Kompositörer av Populärmusik) som i samråd med Sveriges Radio ansvarade för uttagningen och i sin tur utlyste en tävling bland sina medlemmar.

152 kompositioner kvalade in och vinnaren som utsågs var "Samma stjärnor lysa för oss två" av Åke Gerhard.

Släpptes på CD – 36 år senare

Alice Babs valdes som artist, men var inte nöjd med låtens text. Därför fick Gunnar Wersén i uppdrag att skriva en ny text. Melodin döptes senare om till "Lilla stjärna".

På grund av att låten bytt text och titel förbjöd originalupphovsmannen, Åke Gerhard, att den skulle släppas som skivinspelning. Först 36 år senare gjordes låten tillgänglig på CD, och då i liveversionen från Eurovision Song Contest 1958 – eftersom det var den enda inspelningen som hade gjorts.

I Eurovision Song Contest 1958 i Hilversum i Nederländerna uppträdde Alice Babs iförd Leksands sockendräkt, och slutade på fjärde plats av sammanlagt tio tävlingsbidrag.