Melodifestivalen 1960

Inger Berggren framförde det vinnande bidraget "Alla andra får varann" i Melodifestivalen 1960, men till London fick hon inte åka.
Inger Berggren framförde det vinnande bidraget "Alla andra får varann" i Melodifestivalen 1960, men till London fick hon inte åka.

Radiolyssnarna förlorade makten och en expertjury fick i uppgift att sålla fram bidragen till finalen. Inger Berggren samt Östen Warnerbring framförde vinnarlåten "Alla andra får varann" – men till London skickade man Siw Malmkvist.

Se Melodifestivalfinalen 1960 i Öppet arkiv.

1960 års uttagning påminde om föregående års urvalsmodell – fast ändå inte. Den här gången låg makten inte hos radiolyssnarna. I stället utsåg Sveriges Radio en proffsjury, bestående av Roland Eiworth, Ulf Peder Olrog och Willard Ringstrand.

Från de åtta radiosemifinalerna i programmet Säg det med musik plockade denna jury ut åtta låtar till en tv-sänd semifinal, där en annan jury slutligen sållade ut fyra bidrag till finalen.

Melodierna i centrum – inte artisterna

I finalen framfördes samtliga fyra bidrag i två versioner med två olika artister. Den ena versionen gjordes tillsammans med Sveriges Radios underhållningsorkester och den andra tillsammans med Göte Wilhelmsons kvartett. Detta för att melodierna och inte artisterna skulle stå i centrum.

Fick inte åka till London

Vinnare blev "Alla andra får varann" som framfördes av Östen Warnerbring, respektive Inger Berggren. Men trots det fick  ingen av dem åka till London.

I stället blev Siw Malmkvist, som inte alls varit inblandad i detta års uttagning, Sveriges representant i Eurovision Song Contest. Det var snarare fråga om plåster på såren för att hon inte fick åka 1959 när hon vann med "Augustin".

Hela tävlingsresultatet:

1. Östen Warnerbring/Inger Berggren – "Alla andra får varann" (85 poäng)
Text: Åke Gerhard. Musik Ulf Källqvist.

2. Inger Berggren/Östen Warnerbring – "Underbar, så underbar" (76 poäng)
Text och musik: Per Lindqvist.

3. Mona Grain/Britt Damberg – "Alexander" (67 poäng)
Text och musik: Åke Gerhard.

4. Britt Damberg/Mona Grain – "Nancy, Nancy" (56 poäng)
Text: Åke Gerhard. Musik: Sune Borg.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest