Melodifestivalen 1965

Ingvar Wixell framförde samtliga bidrag i Melodifestivalen 1965. Den vinnande låten blev "Annorstädes vals".
Ingvar Wixell framförde samtliga bidrag i Melodifestivalen 1965. Den vinnande låten blev "Annorstädes vals".

Efter flera år med dåliga placeringar i ESC togs ett beslut om att urvalsmetoden skulle förnyas. Det bestämdes att Ingvar Wixell skulle framföra samtliga sex bidrag i tävlingen och den vinnande melodin blev "Annorstädes vals".

Efter flera år med floppande bidrag i den europeiska finalen, satsades det på ett nytt urvalskoncept till festivalen. Liksom 1962 bjöd man in ett sex kompositörer varav fyra var kända främst för sina insatser på konstmusikens område. Bara två av dem, Owe Thörnqvist och George Riedel, hade något med samtida pop och jazz att göra.

Kopierade det brittiska konceptet

Till framförandet av låtarna kopierade man BBC's urvalsmetod, där en och samma artist sjöng samtliga sex tävlingsbidrag.

När konceptet hamnade i händerna på Sveriges Radios tv-avdelning (Sveriges Television blev ett eget bolag först 1979) kände man ett behov av att modifiera det. I stället för att, som britterna, satsa på sångare av Sinatra-snitt så engagerade man ingen mindre än operasångaren Ingvar Wixell.

Den lilla kvartetten avskaffad

Nu fanns endast den stora orkestern kvar och leddes av tre olika dirigenter. Ytterligare en nyhet var att regionala jurygrupper satt utplacerade på elva platser i landet.

Vinnarmelodin blev "Annorstädes vals" med musik av den "seriöse" kompositören Dag Wirén och text av Alf Henrikson.

Språkkupp i Eurovision Song Contest

Till den internationella finalen blev Sverige det första land som sjöng på ett annat språk än sitt eget officiella. "Annorstädes vals" blev "Abscent friend", men trots språkkuppen lyckades Ingvar Wixell inte ge Sverige en placering i den övre halvan av resultatlistan. 1966 infördes regeln att varje land endast fick sjunga på sitt hemspråk.

Hela tävlingsresultatet:

Samtliga bidrag framfördes av Ingvar Wixell.

1. "Annorstädes vals" (50 poäng)
Text: Alf Henrikson. Musik: Dag Wirén.

2. "Stilla och tyst" (28 poäng)
Text och musik: Owe Thörnqvist.

3. "Förtrollad stad" (13 poäng)
Text: Bo Setterlind. Musik: Torbjörn Lundquist.

4. "Kommer vår" (5 poäng)
Text: Yngve Ormell (alias Bo Eneby). Musik: Bobbie Ericson.

5. "Varm i dig" (2 poäng)
Text och musik: Bo Nilsson.

6. "Väldigt vacker" (1 poäng)
Text: Berndt Rosengren. Musik: Georg Riedel.