Melodifestivalen 1992

I Melodifestivalen blev det vinst för Christer Björkman och "I morgon är en annan dag". Men i Eurovision Song Contest placerade han sig näst sist.
I Melodifestivalen blev det vinst för Christer Björkman och "I morgon är en annan dag". Men i Eurovision Song Contest placerade han sig näst sist.

För sista gången hölls Melodifestivalen på Cirkus på Djurgården och programledare var Adde och Claes Malmberg. En relativt okänd Christer Björkman vann tävlingen med "I morgon är en annan dag" – men i Eurovision Song Contest kom han på plats 22 av 23 bidrag.

Den (hittills) sista Melodifestivalen från Djurgårdens Cirkus presenterades av två kända ståuppkomiker och skådespelare med samma efternamn (trots att de inte på något vis är släkt): Adde och Claes Malmberg.

Dessa herrar satte sin speciella spexiga prägel på programmet. Bland annat kallades Livets Ord-pastorn Ulf Ekman för "ollon" i direktsändning och låttiteln "Venus butterfly", som handlar om oralsex, översattes till "Planeten smörgylf".

Snusktext väckte rabalder

Den ovan nämnde låten, vars textförfattare var Bert Karlsson och Nick Borgen, framfördes av tjejgruppen Angel – som 1991 haft en hit med "Sommaren i city". Angels karriär dalade kraftigt efter framförandet av denna "snusktext".

Eftersom Nick Borgen var norsk medborgare och därmed inte fick tävla i den svenska Melodifestivalen togs han bort som upphovsman. Därför står än i dag endast Bert Karlsson som textförfattare.

En förkyld veteran

Veteranen i startfältet var Kikki Danielsson. Kikki, som var förkyld, tog ut sig på repetitionerna vilket fick till följd att hon knappt hade någon röst kvar till tävlingen, men trots det lyckades hon ta sig till slutomgången.

Där stod till slut en då relativt okänd Christer Björkman som segrare med Niklas Strömstedts "I morgon är en annan dag" strax före Lizette Pålsson och dansgruppen Bizazz med "Som om himlen brann".

I den internationella finalen, som hölls i Malmö isstadion, kom Christer Björkman näst sist.

Hela tävlingsresultatet:

1. Christer Björkman – "I morgon är en annan dag" (64 poäng)
Text och musik: Niklas Strömstedt.

2. Lizette Pålsson & Bizazz – "Som om himlen brann" (59 poäng)
Text: Jane Larsson. Musik: Leif Larsson.

3. Maria Rådsten – "Vad som än händer" (41 poäng)
Text: Ulf Söderberg. Musik: Peter Grönvall och Nanne Nordqvist.

4. Kikki Danielsson – "En enda gång" (34 poäng)
Text: Hans Skoog. Musik: Martin Klaman.

5. Py Bäckman – "Långt härifrån" (33 poäng)
Text: Py Bäckman. Musik: Py Bäckman och Anders Olausson.

6. Angel – "Venus Butterfly"
Text: Bert Karlsson. Musik: Lennart Clerwall.

6. Thérèse Löf – "Ingenting går som man vill"
Text och musik: Peter Grönvall och Nanne Nordqvist.

6. Anna Nederdal – "Ingen annan än du"
Text: John Ekedahl. Musik: John Ekedahl och Tommy Kaså.

6. Shanes – "Upp, vi flyger upp"
Tetx och musik: Björn Ander Andersson.

6. Lena Pålsson & Wizex – "Jag kan se en ängel"
Text: Kaj Svenling. Musik: Johnny Thunqvist.