Melodifestivalen 1994

Med ”Stjärnorna” tog Marie Bergman och Roger Pontare hem segern i Melodifestivalen 1994. De kom på 13:e plats av 25 bidrag i ESC.
Med ”Stjärnorna” tog Marie Bergman och Roger Pontare hem segern i Melodifestivalen 1994. De kom på 13:e plats av 25 bidrag i ESC.

Detta år anordnade TV3 ett eget Schlager-SM med låtar som inte kom med i Melodifestivalen. Det var ett svagt startfält som tog plats i tv-husets studio 1, men de starkaste bidragen kämpade om vinsten – som togs hem av Marie Bergman och Roger Pontare.

1994 års tävling var en snyggt producerade studioproduktion som ägde rum i tv-husets studio 1 i Stockholm, men nivån på de tävlande melodierna var dessvärre inte lika hög som resten av produktionen.

Samma år anordnade TV3 en egen musiktävling, med Bert Karlsson som initiativtagare, som de kallade Schlager-SM. Flera av de tävlande låtarna i denna alternativa festival var låtar som ratats av SVT.

Ny regel satte stopp för Stephan Berg

Detta år infördes regeln om att den artist som sjöng på den inskickade demolåten även skulle framföra låten i tävlingen.

Låtskrivaren Stephan Berg hade skickat in en fem år gammal inspelning där Tommy Nilsson sjöng. När Tommy inte ville ställa upp i tävlingen diskvalificerades låten eftersom Stephan Berg inte kunde hitta någon annan artist av samma rang.

En trekamp

Trots ett svagt startfält, eller kanske just därför, var det ändå de starkaste bidragen som gick till slutfinalen. Den visade sig bli en trekamp mellan tjejtrion Cayenne med "Stanna hos mig", Gladys del Pilar med "Det vackraste jag vet" och den tillfälliga duon Marie Bergman och Roger Pontare med "Stjärnorna".

Det blev de sistnämnda som drog det längsta strået. Marie fick därmed göra ett återbesök i Dublin, dit hon åkt 23 år tidigare för att representera Sverige som en del av Family Four.

Hela tävlingsresultatet:

1. Marie Bergman och Roger Pontare – "Stjärnorna" (66 poäng)
Text: Mikael Littvold. Musik: Peter Bertilsson.

2. Gladys del Pilar – "Det vackraste jag vet" (62 poäng)
Text: Ingela "Pling" Forsman. Musik: Michael Saxell.

3. Cayenne – "Stanna hos mig" (61 poäng)
Text och musik: Lilling Palmeklint.

4. Tina Röklander – "Kom och dela min hemlighet" (21 poäng)
Text och musik: Anders Dannvik och Sanna Moberg.

4. Nick Borgen – "Små minnen av dig" (21 poäng)
Text: Pierre Breidensjö. Musik: Jörgen Johansson.

6. Tiffany – "Håll om mig i kväll".
Text: Tommy Kaså och Anica Olson. Musik: Tommy Kaså.

6. Carina och Mikael Jarneek – "Det är aldrig försent".
Text: Kjell-Åke Norén och Christer Johansson. Musik: Kjell-Åke Norén.

6. Jonny Lindé – "Jag stannar hos dig".
Text och musik: Stephan Berg.

6. Jan Höglund – "Kärlekens vind".
Text och musik: Arne Höglund.

6. Perikles – "Vill du resa till månen med mig?".
Text och musik: Bo Nilsson.