Melodifestivalen 1997

Gruppen Blond med Jonas Karlhager, Gabriel Forss och Patrik Lundström vann Melodifesitvalen 1997 med "Bara hon älskar mig".
Så såg det ut senast tolv bidrag tävlade i finalen. Gruppen Blond med Jonas Karlhager, Gabriel Forss och Patrik Lundström vann Melodifesitvalen 1997 med "Bara hon älskar mig".

Tävlingens startfält utökades till tolv bidrag och liksom tidigare år lät man hälften av låtarna skrivas av specialinbjudna kompositörer. Med den glada schlagern "Bara hon älskar mig" blev trion Blond 1997 års vinnare.

SVT i Göteborg tog över rodret detta år. Man höjde antalet bidrag till tolv och systemet med att hälften av bidragen röstades fram till en slutomgång slopades. Samtidigt fick programmet för första gången officiellt namnet "Melodifestivalen", även om den bestämda formen av ordet fick ta paus följande år och återkomma 2002.

Däremot fortsatte man med att låta hälften av finalbidragen skrivas av specialinbjudna kompositörer som för tiden var framgångsrika. Wille Crafoord, Robyn Carlsson och Jonas Berggren var några av de som nappade. Detta år tillät man för första gången helt förinspelad musik.

Ett genombrott och en flopp

Robyn Carlsson, mer känd vid enbart förnamn, skrev "Du gör mig hel igen" till Cajsalisa Ejemyr som genom tävlingen fick sitt genombrott som sångerska, efter att tidigare endast varit känd som tonårsskådespelare.

Ace of Base-stjärnan Jonas Berggrens bidrag "Nattens änglar" hamnade sist med noll poäng. Han menade att resultatet berodde på att det ”endast var pensionärer som satt i juryn”.

Programledaren ställde in

Stor dramatik uppstod under festivalveckan när det stod klart att programledaren Peter Rangmar från Galenskaparna och After Shave var tvungen att lämna återbud på grund av sjukdom och producenten Jan Jingryd fick med kort varsel hoppa in. Det visade sig senare att Rangmar led av svårartad cancer. Han avled bara några veckor senare.

Blond trio vann

Segrare i Eriksbergshallen på det gamla varvsområdet i Göteborg blev trion Blond (Gabriel Forss, Jonas Karlhager och Patrik Lundström) med "Bara hon älskar mig". Många ansåg att det var ett något tråkigt och förutsägbart val och menade att det fanns åtskilliga andra mer spännande låtar.

Hela tävlingsresultatet:

 1. Blond – "Bara hon älskar mig" (80 poäng)
  Text och musik: Stephan Berg.
 2. N-Mix – "Där en ängel hälsat på" (68 poäng)
  Text: Pernilla Emme-Alexandersson. Musik: Per Andreasson.
 3. Wille Crafoord – "Missarna" (65 poäng)
  Text och musik: Wille Crafoord.
 4. Cajsalisa Ejemyr – "Du gör mig hel igen" (56 poäng)
  Text och musik: Robyn Carlsson, Ulf Lindstrlm och Johan Ekhé.
 5. Robert Randquist – "Hand i hand" (55 poäng)
  Text och musik: Martin Klaman, Björn Johansson och Maurizio Sorrone.
 6. B.I.G. – "Jag ska aldrig lämna dig" (40 poäng)
  Text: Peo Thyrén, Richard Evenlind och Stefan Almqvist. Musik: Peo Thyrén och Richard Evelind.
 7. Andreas Lundstedt – "Jag saknar dig, jag saknar dig" (32 poäng)
  Text och musik: Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell.
 8. Garmarna – "En gång ska han gråta" (28 poäng)
  Text: Py Bäckman. Musik: Mats Wester.
 9. Nick Borgen – "World Wide Web" (26 poäng)
  Text och musik: Nick Borgen.
 10. Jim Jihed – "Charlie" (12 poäng)
  Text: John Ekedahl. Musik: Jim Jidhed.
 11. Monia Sjöström – "Nu idag" (11 poäng)
  Text: Lasse Sahlin. Musik: Peter Karlsson.
 12. Photogenique – "Nattens änglar" (0 poäng)
  Text och musik: Jonas Berggren.