Melodifestivalen 2013: Josefine Sundström blir webbens programledare

Josefine Sundström är tillbaka i Melodifestivalen. Efter att tidigare både tävlat som artist och varit programledare för hela festivalen blir hon nu 2013 års webbprogramledare.

Josefine Sundström kliver in som en av de mest meriterade programledarna som Eftersnack har haft.

– Jag är orädd, och förhoppningsvis märks det i mina frågor, säger hon.

I sina egna ögon tar hon nu hand om Melodifestivalens intressantaste del.

– Jag tycker, på riktigt, att jag har det roligaste jobbet i hela Melodifestivalredaktionen. Jag kommer ju vara den som först få prata med vinnarna! Dessutom kommer det hända oförutsägbara saker i sändning.

Kulmen i bevakningen på webben

Det var länge sedan Melodifestivalen bara var ett tv-program. Hela veckan under tävlingsperioden pågår festivalen på svt.se/melodifestivalen. Och på lördagarna kulminerar bevakningen i det exklusiva webbprogrammet Eftersnack, som Josefine Sundström nu tar över.

I Eftersnack får du de första intervjuerna med kvällens vinnare. Programmet innehåller också andra intervjuer och fördjupning med bland annat webbens redaktör Gustav Dahlander.

Fyra miljoner tittare

Att ha varit tv-programledare för Melodifestivalen är en av flera höjdpunkter i Josefine Sundströms karriär. Då stod hon inför fyra miljoner tittare. Under Melodifestivalens eftersnack drar igång efter finalen, då det också sänds i tv, blir tittarsiffran drygt två miljoner.

– Men jag var programledare innan Melodifestivalen blev vad det är i dag. 2001 var sista året utan alla deltävlingar. Kollar man på programmet känns det inte alls storslaget. Och i publiken satt kanske tusen personer. Det ska jämföras med Globen. Eller som nu då vi kör på Friends! säger hon.

"Gud så jag grät"

Josefine hör samtidigt till skaran som både lett Melodifestivalen och tävlat som artist. Tävlingen 1999 minns hon som en nervös och overklig upplevelse.

– Jag minns att mitt bidrag var favorittippat. Det blev en tolvpoängare från Örebro, sedan blev det inte så mycket mer. Vi kom näst sist, och när jag äntligen stängde in mig på hotellet efter efterfesten kom tårarna. Gud så jag grät, haha.

Att ha varit med och tävlat har gett henne en förståelse av hur det är att vara artist.

– Jag är ödmjuk inför alla nerver som ryms inne i arenan. Som tittare må det vara underhållning. För de som tävlar kan programmet faktiskt förändra livet.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest