Samisk protest: Jon Henrik Fjällgren ratar sametrumman i Melodifestivalen 2015

Simon Lingmerth
Simon Lingmerth skulle ha spelat på en samisk medicintrumma.

Den var tänkt att bli en viktig del i scenshowen. Men nu har Jon Henrik Fjällgrens team kastat ut den specialgjorda sametrumman.

Dagen före sändning skedde flera förändringar i Jon Henrik Fjällgrens nummer i Östersund. I stället för den samiska trumman använder man nu en större golvtrumma. Anledningen: Samerna som medverkar på scenen invände.

– Den trumman som vi hade på torsdagsrepetitionen var en samisk medicintrumma, säger Erik Stenhammar från Sony Music.

Specialgjordes

Enligt obekräftade uppgifter är sametrumman specialgjord. Den kommer att signeras av Jon Henrik Fjällgren och skickas tillbaka till tillverkaren. Men den kommer inte att synas i tv.

– Man ska inte spela på den på det sättet. Vi tyckte att det skulle vara bättre med en större trumma, säger Jon Henrik Fjällgren, som tidigare har berättat att trumman symboliskt står för hans hjärtslag.

– Det kom synpunkter på det att det inte var lämpligt att använda trumman på det viset vi gjorde. Man ska inte slå på den. Den är menad att spelas på med fingertopparna, säger Erik Stenhammar.

Lånad från musikskola

Den nya trumman lånades hastigt från en musikskola i Östersund och kördes till arenan till repetitionerna dagen före sändning. Som ljuddämpande filt ovanpå har man lagt en bit av den vita matta som ursprungligen var tänkt att rullas ut över scenen.

– Nu har vi den stora trumman istället. Vi har även fått en ny eld som brinner, inte tygelden som vi hade förut  Det blev ju mycket snyggare, säger Erik Stenhammar.

”Lite kulturbrott”

Den som spelar trumma i numret är huskörens Simon Lingmerth. Han har ingen erfarenhet av det samiska instrumentet, som han fick se för första gången på torsdagen. Nu är han lättad över förändringen.

– Jag tycker att jag kan spela mer rytmiskt på den nya. Tydligen var det lite kulturbrott att spela på trumman som jag gjorde. Jag befarade just att jag skulle trampa på någons tår med den, säger han.

Även ljussättningen har förändrats och ska nu vara mer norrskenslik när den belyser den svävande kören.

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest