Inför Melodifestivalen 2017: FO&O:s stöd till Olivia efter cancerbeskedet

Bild på när Olivia Hultman, 13, träffade The Foo Conspiracy hos SVT.
Olivia Hultman, 13, träffade The Fooo Conspiracy hos SVT direkt efter att de presenterats som klara för Melodifestivalen 2017.

Efter cancerbeskedet har resan varit tuff för Olivia Hultman, 13 år. Nu berättar hon för svt.se/melodifestivalen om tiden – och om bandet som hjälpt henne att bli frisk.

Under våren 2015 hade den fysiskt aktiva Olivia Hultman känt smärtor i ena benet. Till en början trodde läkarna att det var en överansträngning, men när Olivia röntgades, dagen efter skolavslutningen 2015, stod det klart att detta var någonting helt annat.

– Det var kaos. Mamma kom snabbt hem från jobbet och sa att vi behövde åka in till sjukhuset. En läkare berättade om tumören. Det var jättejobbigt, världen exploderade, jag trodde att jag skulle dö, säger Olivia.

En kamp mot sjukdomen började för familjen, och Olivias mamma Therese, pappa Magnus och lillebror Sixten har kämpat för att hålla ihop familjen.

– Jag har lidit så med Olivia, jag har önskat att jag kunde ta över sjukdomen från henne, säger Therese.

– Det är jobbigt att gå vid sidan om utan att kunna göra mer än att stötta och finnas vid hennes sida. Jag bestämde tidigt att sjukdomen inte skulle knäcka mig, att den snarare skulle leda till positiva saker.

Oväntade stödet från idolerna

En tuff period började för Olivia med operationer och cellgiftsbehandlingar. Med hjälp av familjen och sin bästa kompis tog hon sig igenom hösten. Och vändningen skulle komma.

– Den 2 december 2015 var en viktig vändpunkt. Dels var jag tillbaka i skolan den dagen, för första gången på tre månader, säger Olivia och fortsätter.

– På kvällen hände det mest fantastiska. Oscar Enestad från The Fooo Conspiracy kom hem till mig. De hade följt min tuffa resa och de ville stötta oss. Att han kom på besök var som rena medicinen, då vände allt. Jag hade inte kunnat sova på flera veckor, men efter det besöket så löste sig allt.

Breven som blev vändningen

Efter det första besöket fortsatte The Fooo Conspiracy, som numera kallar sig Felix, Oscar & Omar / FO&O att hålla kontakten med Olivia.

– Jag fick träffa Oscar Enestad på Gröna Lund. Vi åkte Kärlekstunneln ihop, som deras manager ordnade, och sen fick jag se dem live under Sommarkrysset. Oscar har skickat brev till mig flera gånger. Mamma brukar prata om när jag låg utslagen i soffan och vägrade äta. Så kom ett rosa brev från Oscar. När jag hade läst det satte jag mig upp och åt en smörgås. Hans brev gav mig energi.

Enligt mamma Therese har killarna i The Fooo Conspiracy varit helt ovärderliga i Olivias tillfrisknande.

– Vad de fyra killarna har betytt för henne under sjukdomstiden kan de nog knappt förstå, fast vi har sagt det till dem så många gånger. Vi har följt dem var de än har varit. Jag har hela tiden sett till att det skulle finnas någonting för henne att se fram emot.

Chockbesked när artisterna presenterades

Trots att Olivia nu är symptomfri väntar många års hårt arbete för att komma tillbaka till sitt gamla jag. Men på frågan hur hon mår idag är svaret glasklart.

– Skitbra. Jag är glad över att kunna gå i skolan och träffa mina kompisar. Det enda jag saknar är dansen och orienteringen. De opererade in en knäprotes, och andra komplikationer gör att det just nu är svårt att dansa och orientera. Jag har länge suttit i rullstol, men nu kan jag gå igen.

I onsdags när artisterna till Melodifestivalen 2017 presenterades var Olivia och mamma Therese på plats, och huvudfokus var så klart The Fooo Conspiracy.

– Vi är riktiga Mellofantaster som har rest runt i Sverige och sett tävlingen på olika platser. Jag är helt fast, sedan jag som 11-åring såg Herreys vinna. Konceptet har ändrats en hel del genom åren, men jag älskar hela cirkusen, säger Therese.

– Jag var jätteglad över att få träffa The Fooo igen, men precis innan jag fick komma fram och ge dem en kram fick jag det chockerande beskedet att ”Ogge” hade hoppat av gruppen. Det är jag ledsen över, men jag är glad över att de andra tre fortsätter och att de ska vara med i Melodifestivalen. Behöver de ett "O" till i gruppen kan jag ställa upp, skrattar Olivia.

Melodifestivalen

Musiktävling