Melodifestivalen 2017: Clara Henry och Alexander Rybak gör Skam-hyllning – spelar kärlekspar i finalen

Clara Henry som Noora i Skam.

Skam tar plats i finalen av Melodifestivalen 2017. Alexander Rybak och programledaren Clara Henry gör en egen tolkning av tv-serien.

Alexander Rybak är klar för finalen av Melodifestivalen 2017.

Norrmannen, som slog poängrekord vid vinsten i Eurovision Song Contest 2009, kommer att dyka upp i tre förinspelade klipp – med programledaren Clara Henry, kan svt.se/melodifestivalen berätta.

– Det är en parodi på Skam som heter Smak. Vi har ju haft en sketschserie, Claras vlogg, genom hela programserien och den tar vi nu vidare. Vi börjar i Claras vlogg, och sakta men säkert kommer vi befinna oss i Skamvärlden, säger regissören Mani Masserat.

Clara Henry spelar karaktären Noora och Alexander Rybak Skam-rollfiguren William.

– I berättelsen har Clara Henry har träffat en kille som visar sig vara Alexander Rybak, och blir kär.

Kommer Skam-fansen känna igen sig?

– Ja, Gud ja! Plötsligt har Clara rött läppstift och iklär sig rollen som Noora. Vi använder några klassiska Skamscener, som grabbar på skolgården som slåss eller berget där William och Noora hade en dejt.

Varför gör ni en Skam-parodi?

– Dels är jag själv besatt av Skam, det är en otroligt bra serie. Sen tyckte jag tidigt att Clara skulle kunna göra Noora på ett bra sätt, hon ser lite ut som Noora. Vi var väldigt förtjusta i Noora och Williams kärlekshistoria och nu får Clara och Alexander Rybak ta på sig de rollerna. 

Det är inte första gången Alexander Rybak dyker upp i SVT. Så sent som vid förra årets Eurovision Song Contest i Stockholm dök han upp i en mellanakt där Petra Mede och Måns Zelmerlöw sjöng "Love Love Peace Peace".

– Det är roligt att han dyker upp. Det finns förstås en självklar Norgekoppling till Skam. Han gick i gång på manuset och sen har jag haft flera samtal med honom. Han gillade idén, och sen tror jag han tittat en del på årets Melodifestival och gillade vad Clara har gjort, säger Mani Masserat.

– David (Lindgren, programledarkollegan) är förresten också med på ett hörn, men det får ni se sen.

Alexander Rybak kunde dock inte komma till finalen i Friends arena på lördagen.

– Jag tror att han hade spelning, så han kunde inte. Han har ganska fullbokat schema, så det var tur att vi kunde få till det.

Se succéserien Skam i SVT Play!