SVT1Lör 3/2-10/3

Doldisen Nano sist ut i första Melodifestivalen 2017-deltävlingen: ”Väldigt annorlunda”

Nano, Melodifestivalen 2017

Han går ut sist i första deltävlingen i Melodifestivalen 2017. Nano Omar, 30, övertalades att ställa upp i tävlingen av sina barn. ”Vändningen på livet var när barnen kom”, säger han.

Nano, Benjamin Ingrosso, The Fooo Conspiracy och Loreen har numer en gemensam nämnare.

De går ut sist i respektive deltävling i Melodifestivalen 2017.

Nano – den på förhand störste doldisen i sammanhanget – stänger första deltävlingen i Göteborg. En position som förpliktigar – tidigare har namn som Loreen (2012), Helena Paparizou (2014) och Eric Saade (2015) haft platsen.

Nu berättar Nano att det var barnen som fällde avgörandet när han tackade ja till att debutera i tävlingen.

– Jag fick förfrågan, de ville ha med min låt. Då gick jag hem och pratade med barnen och det var ju: ”Aaaah! Det är klart du ska!” Och jag tänker att jag vill att de ska vara stolta över sin pappa.

Tävlar mot Charlotte Perrelli och Ace Wilder

Nano tävlar mot Boris René, Adrijana, Dinah Nah, Charlotte Perrelli, De Vet Du och Ace Wilder i Göteborg.

– Jag har med tiden byggt upp en glädje. Jag är förväntansfull, peppad och det är en tävling jag går in i. Det känns lite som att gå in i ringen. Det ska bli skitkul, säger han.

Vad är ditt förhållande till Melodifestivalen sen tidigare?

– Jag har alltid kollat in det, inte följt det per automatik, men sen jag var liten har mamma alltid tittat och då har det blivit att man har tittat. Som musikintresserad är det alltid kul. Senaste åren tycker jag att det har växt ännu mer. Det blir rätt häftigt, jag tror inte man förstår förrän man står där.

Artisten kan dock inte jämföra sig med något tidigare bidrag i festivalens historia.

– Nej, jag har aldrig fått någon jämförelse och det är ganska skönt. Att jag gör min egen grej. Det har även Christer Björkman sagt, och det är skönt, att vara fri på min spot liksom.

Hur känns det när Christer Björkman kommer fram och lovordar dig?

– Det är alltid kul. En av anledningarna att jag valde att kliva med var att han förstod innebörden med min musik. Jag skriver ju musik från hjärtat och det är kul att få den respekten från de som sysslar med det här.

Christer Björkman om Nanos ”Hold On”

Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman valde att sätta Nano på den sista startplatsen i deltävling ett.

– Jag tänker på uttrycket, att den låten står för något annorlunda. Jag tror att väldigt få har en förväntan på honom och känner till honom. Men den här låten är väldigt annorlunda i sammanhanget, och det är väldigt spännande att se hur den ska tas emot. Jag är nyfiken, det är en spännande underdog, säger tävlingsproducenten.

Förra året bröt Christer Björkman av genom att sätta Oscar Zias ballad sist i en deltävling. Klassisk dramaturgi är att avsluta med en tempostark smällkaramell. Med Nano vågar tävlingsproducenten göra om samma experiment.

– Nano är inte en klassisk ballad, men den har en sådan känsla. När den kommer igång har den ett driv, men i grunden är det ett balladuttryck. Ace Wilder som egentligen har den mest uppenbara partylåten i deltävlingen startar som sexa, säger Björkman.

Barnen blev vändningen på livet för Nano

Ungdomstiden har inneburit mycket mörker och oro, men Nano har hela tiden haft kvar drömmen om musiken. Vid 18 års ålder hamnade han i fängelse första gången. Besöken i fängelset blev allt fler innan vändningen kom. Han träffade kvinnan i sitt liv och fick sitt första barn.

Då bestämde han sig för att satsa på sin familj och fortsätta med drömmen om musiken.

– Jag har ju ett ganska tumultartat förflutet. När jag skaffade barn var det vändningen på livet. Nu har jag fyra barn, och all musik skriver jag från hjärtat. Jag vill kunna stå för det jag säger, vara en förebild och vända det negativa till nånting positivt och säga att det var meningen för att jag kan stå här i dag, säger Nano.

– Låten skrev jag när jag mådde som sämst, men den pushade mig till något bättre. Att ha tålamod och le när man mår dåligt. Det är raka vägen som gäller.

Hur mår du i dag, ett halvår senare?

– Det är svackor. Jag har kämpat med musiken i många år nu, och det har drabbat nära och kära. Det är inte en lätt bransch. När man drabbar andra mår man inte så bra. Men jag bygger musik som stärker mig själv och förhoppningsvis andra. Nu är jag här och ska tävla inför tre miljoner människor ...det är helt underbart. Kan inte bli bättre.