Nour El Refai och Anders Jansson programledare för Melodifestivalen 2014

Foto: Johan Paulin/SVT
Nour El Refai och Anders Jansson ska leda Melodifestivalen 2014.

För sex år sedan var båda med i programmet. Nu bildar Nour El Refai och Anders Jansson duon som ska leda hela Melodifestivalen 2014.

I Melodifestivalen 2008 var den ena reporter bakom scen. Den andra gjorde humorinslag som figuren Morgan Pålsson. Nu tar de steget hela vägen fram.

Nour El Refai har under åren som gått medverkat i en lång rad humorprogram och filmer. Anders Jansson har blivit känd för en bredare publik i program som "Hipp Hipp!" och "Starke man". Så sent som i måndags var han med och ledde Fotbollsgalan.

"Ett bra par"

När doun sitter i hemligt SVT-möte dagen innan nyheten ska släppas är stämningen uppsluppen. Det blir många skämt, och duon börjar flera gånger gnabbas och tävla inbördes.

– Jag tänker att det är schemalagt när jag ska bli nervös. Det är inte lönt att börja nu, säger Nour.

De känner inte varandra nära sedan tidigare, men när de provspelade tillsammans för "Starke man" föddes förhoppningen om att någon gång få arbeta ihop. Och Nour tycker inte att duon är udda.

– Jag tror att man kommer att tycka att vi är ett bra par, även om man inte hade tänkt på det innan, säger hon.

Kan få se ny look

Anders tror att duon kommer att bjuda på mycket variation som programledare.

– I många fall måste man som komiker vinna över publiken. Här känns det som om folk är på redan från början. Vi ska försöka hitta en ton med hjälp av vår publik. Just nu flyger idéerna runt, och det är bra att inte rama in sig för tidigt. En nyckel är att vi har roligt.

Nour ser fram emot flärden i Melodifestivalen och antyder att publiken kan få se en ny look.

– Jag tycker att jag aldrig annars får klä upp mig. I Stockholm är man bara en tönt om man gör sig för fin. Här är det helt okej att klä upp sig skitmycket, säger hon.

– Det finns ingen jantelag i Melodifestivalen, skjuter Anders in.

Missade varandra 2008

I Melodifestivalen 2008 medverkade Anders Jansson oftast i förinspelade inslag. Men det hände också att han dök upp på plats – utan att de två träffade varandra.

– Jag är uppväxt i Lund, där Anders är en humorgud. Jag minns att jag såg Anders prata med Kristian Luuk och Björn Gustafsson, men jag och Anders blev aldrig presenterade för varandra. Jag var så svartsjuk och tyckte att det var så sjukt orättvist att han stod med de andra och inte med mig, när vi båda är från lundatrakten och skulle kunna hålla ihop.

Ny situation

Nour har tidigare berättat att Melodifestivalen 2008 var en svår tid. Samtidigt som Björn Gustafsson gjorde succé skrevs Nour ner i kvällstidningarna.

– Jag har berättat om en del av mina upplevelser, så jag känner att jag har fått snyfta. Jag var en osedd 19-årig komiker, och så kom jag in i ett stort sammanhang. En blev älskad och en blev inte alls älskad, men oavsett det var det en konstig situation, säger hon.

– Nu har många sett mig, så jag är inte ny på det sättet. Min uppgift då var att intervjua artisterna i några sekunder när de kom av scenen, så jag var inte med i redaktionsarbetet. Nu har jag inte helt annan roll och får vara med och sätta förutsättningarna.

Melodifestivalen har haft många stora profiler som programledare. När Nour ser tillbaka på raden känner hon sig stärkt av mångfalden.

– Det är bara skönt att det är så många olika som gjort det, både folk som är mesiga och som är provocerande. Jag tror att Gina sagt att folk inte var redo för det som jag gjorde 2008 men att de är det nu.

Melodifestivaltittare på avstånd

Under de senaste åren har Nour och Anders följt Melodifestivalen på avstånd. För Nour är det barndomens tv-kvällar som sitter starkast i minnet när hon tänker programmet som tittare.

– Jag minns när jag satt med mamma och brorsorna. Man älskar ju hits från Melodifestivalen, men jag annars brukar vara den som hör låtarna efter alla andra, säger hon.

Anders har nästan alltid sett Melodifestivalen och lyfter fram programmets förenande kraft.

– Nu är Melodifestivalen framför allt ett lägereldsprogram, som fotbolls-VM och OS. Tv är så otroligt splittrat nu, men jag tycker att det är som häftigast när det förenar.

– Jag tycker inte ens Idol förenar. Jag bryr mig verkligen inte om vad som händer där, även om kidsen gör det. Jag tycker om spektaklet Melodifestivalen med allt snack i veckorna. Och alla roliga artister som dyker upp – både folk som får en revival och helt nya som slår igenom.

Viktigaste minnet: En känsla

Nu är det upp till duon att forma sitt programledarår. När människor blickar tillbaka på Melodifestivalen 2014 räcker det om de minns en känsla, menar Nour.

– När jag själv kommer ihåg saker som varit roliga minns jag känslan, hur kul jag hade. Det räcker om man minns en bra känsla. Men nästan hellre att de tänker ”fy fan” än att de inte minns mig alls.

Frågesporten: Så mycket kan programledarna om Melodifestivalen

• Vilken placering fick Robin Stjernberg i Eurovision Song Contest 2013?
Nour: "Typ 12?" Anders: "4? Eller hur många är det som tävlar?" [Rätt svar: 14.]

• Två artister har vunnit Melodifestivalen tre gånger, nämn minst en av dem!
Nour: "Lena Philipsson?" Anders: "Tomas Ledin ... Eller Family Four?" [Rätt svar: Carola och Marie Bergman (två gånger som medlem i Family Four och en gång i duett med Roger Pontare).]

• Vad heter statyetten som vinnaren av Melodifestivalen får?
Nour: "Sångfågeln." Anders: "Pippi-Krister." [Rätt svar: Sångfågeln, officiellt ”Den stora sångfågeln”.]

Melodifestivalen 2019

Hela Sveriges fest